Slika i prilika srpske železnice
Vesna Lalić
Direktor Miroslav Stojčić

Milorad Milanković

Direktor Miroslav Stojčić, Foto: Milorad Milanković

Zbog čitavog slučaja, dva puta je intervenisala i policija, a pravnica je zbog stresa završila na bolovanju.

Naime, kako je za “Alo!” ispričala Zora Rakić, direktorka sektora za pravne poslove u “Železnicama Srbije”, sve je počelo kada je nedavno otkrila da čak 54 zaposlena u tom preduzeću nisu priložila dokaz o stečenom obrazovanju, odnosno kopiju diplome, uključujući i generalnog i izvršnog direktora.

- Po zakonu su čak obavezni i da uz priloženu fotokopiju diplome donesu i original na uvid. Odmah sam svima poslala zahtev da nam dostave kopije diploma, što je 23 zaposlenih odmah učinilo. Međutim, istovremeno su generalni direktor Miroslav Stojčić i izvršni direktor Nenad Kecman započeli svojevrsnu hajku na mene. Maltene su me optužili da sam otuđila njihove diplome, koje su, kako su tvrdili, “predali odavno, kada je trebalo”, da bi mi generalni ekspresno ponudio aneks ugovora kojim bih bila raspoređena na značajno niže radno mesto - priča Rakić i dodaje:

- U sredu, prošle nedelje, u kancelariju mi je bukvalno upala komisija sa zahtevom da predam sve predmete. Niti me je neko zvanično obavestio o tome, niti sam ikakav pisani zahtev dobila, te sam, naravno, odbila da im dam dokumentaciju. Iako su dosta insistirali, uspela sam da se nekako izvučem. No, već sutradan su me ponovo zaskočili dok sam bila kod koleginice u kancelariji i opet tražili da im predam predmete, kao i ključeve od ormana sa dosijeima. Jedan kolega pravnik, Dragan Delić, počeo je i da mi preti da ću videti šta će se desiti ako ne uradim šta mi kažu. Pokušala sam da izađem iz kancelarije, ali nisu mi dozvolili, preprečili su mi put, a čak su me i gurali svaki put kada bih krenula ka vratima - prepričava Rakićeva.

Uspela je da izađe iz kancelarije tek nakon što joj je jedna koleginica bukvalno izvukla napolje.

- Tog trenutka sam pozvala policiju, koja je ubrzo stigla, i sve sam prijavila. Pa oni su čak i fizički nasrnuli na mene! I posle svega toga, sutradan, u petak prošle nedelje, sačekali su me ispred kancelarije nakon radnog vremena, pa pošto nisam htela da im otključam da uđu, pokušali su da to urade nasilno, te sam opet pozvala policiju, koja je ubrzo došla u firmu. Nakon toga su mi u firmi zabranili da ulazim u sopstvenu kancelariju i voskom su zapečatili sve ormane da niko ništa ne bi mogao da dira. Nakon svega, završila sam kod lekara i sada sam na bolovanju - zaključuje Rakićeva.

 

Železnice: Zora je uništila dokumentaciju (?!)

U “Železnicama Srbije” tvrde da je Zora Rakić razrešena zbog “ozbiljnih i opravdanih sumnji da upravo ona skriva i uništava personalnu dokumentaciju zaposlenih”.

- Kada su 2015. u okviru „Železnica“ formirane još tri železničke kompanije, personalna dokumentacija zaposlenih podeljena je između četiri firme, u zavisnosti od rasporeda zaposlenih. Dokumentacija koja navodno nedostaje upravo je pune dve godine bila u posedu sektora Zore Rakić, te postoji ozbiljna sumnja da je zloupotrebila svoju funkciju i sakrila (ili uništila) personalnu dokumentaciju većine zaposlenih rukovođena ličnim interesima - kažu u “Železnicama”, te dodaju da su i generalni i izvršni direktor u svojim dokumentima morali imati ne samo dokaze o stečenom obrazovanju, već i svu drugu kadrovsku dokumentaciju, bez koje ne bi mogli ni učestvovati na konkursu.

- Takođe, iako smenjena i bez formalnih ovlašćenja, Rakićeva je fizički sprečila da komisija „Železnica“ preuzme dokumentaciju koja se kod nje nalazila, pa s obzirom na opravdanu sumnju i bojazan da se dokumentacija iznosi iz službenih prostorija, sklanja ili uništava, komisiji nije preostalo ništa drugo već da zapisnički uđe u posed kancelarije u kojoj je smeštena dokumentacija - kažu u "Železnicama" i zaključuju da je Rakićeva inscenirala incident sa namerom da opstruiše rad kompanije i iz toga izvuče “samo njoj znanu korist”, kao i da u dužem vremenskom periodu postoje ozbiljne teškoće u funkcionisanju pravnih i kadrovskih poslova koje je svojim postupcima prouzrokovala upravo ona.

 

Komentari (15)

Doktor

20.09.2017 16:08

A što je problem da se dostavi nova diploma ili overena fotokopija, čak i je nemaju kući, lepo odu na fakultet gde su ga završili i zatraže prepis, sem ako...

To je stil Tome!

20.09.2017 17:01

@Doktor - Položen ispit a student na službenom putu u vreme polaganja! Dolazi dečko u Socijalno. Dobije formular,službenik kaze popuni,ovaj ce ti to mene zaj..š!Šta ti je maticni br.?Službenik pročitaj sa l.k. Ovaj ce ma ko si ti ja imam 3 fakulteta?Sluzbenik koja? Ovaj ne znam tata je to uradio! Šta reci????? 3 fakulteta ne zna formular da popuni ! Probudi se Srbijo!

IZVRŠNI DIREKTORI

20.09.2017 16:33

PRODALI SU SRBIJU I SRBE DA BI SEBI OBEZBEDILI LAGODAN ŽIVOT! KUCE VIŠE, STANOVA VIŠE NJIH, TAJNI RAČUNI VAN ZEMLJE U INOBANKAMA ITD. PRIDRUŽIŠE SE OSMANLIJAMA 5.OKTOBRA I ODE NOVAC SA KIPRA, ZGRADE I IMOVINA ITD ITD. UHAPSIŠE I ISPORUČIŠE SLOBU A POTOM I OSTALE I ZAVRŠI SE SEČA KNEZOVA PO DRUGI PUT! OSTA RAJA BEZ HLEBA!

A Nacionalna štedionica

20.09.2017 18:31

@IZVRŠNI DIREKTORI - ti isti sa Mladjom oformiše i zaposedoše! Potom likvidacija Borke, itd. Sada se slade a narod u kreditima za hranu!

saro mag

20.09.2017 22:09

Sve je tačno što je Zora Rakić napisala, preko 60% zaposlenih nemaju odgovarajuću stručnu spremu, imaju nižu od zahtevane u sistematizaciji, a kako ih niko ne kontroliše zloupotreba generalnog direktora ostaje ne kažnjena. Svi koji imaju srednju školu plaćeni su kao sa višom, više ili visoke strukovne škole dobili su fakultetski koeficijent, iako se zna da je to VI-1 ili VI-2 sss i kada se sabere na mesečnom nivou dolazi se do štete od preko 1.000.000,00 (milion dinara) samo zbog zloupotrebe.

otpravnik

20.09.2017 22:27

Saobraćajni fakultet nije završio samo ko ga nije upisao. Evo primera Branislav L. diplomirao u kasnim pedesetim i to najlakši smer, železnički saobraćaj (niko ga ne upisuje ili retko) i radi na odgovornim funkcijama u Železnicama Srbije, a ovi što nemaju ni tu diplomu, kao što kaže Zora R., možete misliti koliko su inteligentni i sposobni. Da donesu diplome ili uverenja o diplomiranju, dabome !

Glupi otpravnik

22.09.2017 17:37

@otpravnik - Zora Rakic da li ima diplomu ili ne glupa je i nepismena. Sve sporove je izgubila i svoj stan je na prevaru dobila. Zori bi bolje bilo da se pozabavi kako da izbegne zatvor zbog svojih kriminalnih radnji.

Koki

20.09.2017 22:59

Sta, diploma na zeleznici? Ajte molim vas! Salu na stranu, na zeleznici se prilikom sistematizacije nije gledalo obrazovanje. Jednostavno, politicki se dovode direktori, sefove postavljaju ti dovedeni direktori,a sefovi rasporedjuju jadnike da nekazem radnike po sistemu dupeuvlakaca. I svaka cast ovoj zeni sto sprovodi pravno. Eh kad bi se postovalo obrazovanje u tom preduzecu, a ne da u kolektivnom ugovoru pise da je covek saobracajni inzinjer, a rasporedjen na mesto lozaca. A lozac mu sef.

Laura

21.09.2017 01:15

Hajdmo sad o profesionalnoj etici. Zora nije direktorka vec ssef sektora. Drugo, ona nije osoba koja kadrira vec brine o administraciji kadrova. Njoj je nadredjen generalni direktor koji, a to vam svako na Saobracajnom moze potvrditi jer je i dalje cest gost tamo, je zavrsio fakultet. Kako je na Zeleznici vec dve decenije Zora to zna i imala je uvid u kompletnu dokumentaciju i kada je visemesecni, i jedini, konkurs za direktora trajao. Kljucna su pitanja...da li Zora deluje kao sns kadar ....

Laura

21.09.2017 01:20

...jer Stojcic nije kadar ni sns ni druge partije..i zasto je pored dvogodisnjih apela da prestane sa iznosenjem dokumentacije to i dalje nastavila da cini? Da li u korist treceg izvrsnog Kovica i u koje svrhe. Poznato je da se Zora otela etici rada i prostom postovanju hijerhaju. U ovom slucaju jos radosnije...jer ne sluzi politickom vec bas strucnom, saobracajnom a to su Stojcic i Kecman...Kovic je ekonomanijak...i to svi znamo u preduzecu. Scenu je sama napravila. Zakljucala se u kabinet.!!!

Sveta

21.09.2017 10:21

Sve je počelo kad je tražena dipoloma direktorke Biljane Kovačević koja je ne poseduje već je predala fotokopiju uverenja da je diplomirala. Biljana već godinama radi naželeznici i nikad nije dostavila diploma. Zato je Zora napisala krivičnu prijavu generalnom direktoru koji nije reagovao iako je više puta obavešten da Biljana Kovačević nije diplomirani ekonomista jer ne poseduje diplomu već fotokopiju uverenja da je diplomirala.

S.Glumac

22.09.2017 10:07

@Sveta - Da,gospođa Biljana Kovačević radi godinama na železnici,odličan je ekonomista i ako nije,a pitanje da li nije,dostavila diplomu već uverenje o završenom visokom obrazovanju,to ne znači da je nema. Nekim ljudima u ovoj kući je mnogo dosadno i imaju višak vremena pa gledaju da spletkare ili izdejstvuju neki mobing. Još jedan dokaz o ljudskoj zlobi i zavisti. No,idemo dalje...

XXL

21.09.2017 15:34

Šta će im diplome kad vozovi idu po šinama?

kolega

22.09.2017 22:05

Gospodja Biljana Kovacevic nema diplomu, niti je diplomirala ni na jednom fakultetu. To nije problem , vec je problem sto radi na mestu gde je neophodna diploma fakulteta. Plata joj je 140.000 dinara, i vodi sve poslove generalnog direktora, za koga potpisuje fakture iako se sve radi bez javnih nabavki. Zato joj tolerisu lazi, sto je potvrdila i inspekcija rada

Pismeni

24.09.2017 00:57

@kolega - Biljana Kovacevic ima diplomu i to je potvrdila inapekcija rada. Ni jedan posao koji nije legalan nije uradila ni za generalnog niti ni za koga drugog postovani kolega odnosno koleginice. Da imas imalo herca potpisala bi se punim imenom i prezimenom. Ocigledno je da se sluzite kazima i prevarama kako bi svoju glupost i neznanje prikrili.Srdacan pozdrav svim dusebriznim kolegama i kokeginicama