Siniša Mali
Tanjug/Zoran Žestić
Siniša Mali

Tanjug/Zoran Žestić

Siniša Mali, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Ovo je peta godina zaredom da povećavamo plate u javnom sektoru, a i sada to radimo u dogovoru sa MMF. Ove godine nećemo imati toliko ogromno povećanje zarada kao što je to bio slučaj prošle godine, ali biće značajno, tako da će svaki zaposleni to moći da oseti po svom novčaniku gde će imati nekoliko hiljada dinara više", rekao je Mali.

Kritikuju vas da povećanja nemaju realnog osnova?

Imaju i to zahvaljujući dobrim ekonomskim rezultatima. Prošle godine naš BDP je dostigao 45,9 milijardi evra i porastao za 4,2 odsto. Sa tako zahuktalom lokomotivom privrednog razvoja ušli smo i u početak ove godine i u prvom kvartalu smo imali rast od 5 odsto, što je bio najbolji rezultat u Evropi. Onda se desila pandemija i dovela nas pred nove ekonomske izazove.

Mislim da smo ih uspešno prevazišli, tako da očekujemo da na kraju godine budemo među najuspešnijim ekonomijama u Evropi – zvanična projekcija privrednog rasta nam je -1 odsto, ali verujemo da možemo da budemo i na nuli. To nam otvara prostor za povećanje zarada jer su naša očekivanja da će sledeće godine rast BDP-a iznositi između 5 i 6 odsto.

Da li će medicinari dobiti veći rast plata od ostatka javnog sektora?

Tačni procenti povećanja zarada će uskoro biti poznati. Istovremeno je jasno da je zdravstvo u uslovima pandemije najviše opterećen deo javnih službi svuda u svetu, pa i kod nas. Zato smo medicinskim radnicima na samom početku pandemije povećali plate za 10 odsto. Uslovi za rad isto su tako važni, te smo se trudili a trudićemo se i dalje da kroz obnovu zdravstvene infrastrukture i kliničkih centara te standarde podignemo na još veći nivo.

Plaši li vas novi talas korone? Očekujete li nove probleme za privredu?

Nema ministra finansija, ekonomskog stratega ili analitičara koji se ne plaši korone. Taj strah je povezan isključivo sa ekonomskom neizvesnošću. Međutim, s obzirom na to da nas je prošle godine korona zaista iznenadila, a da smo se odlično snašli, verujem da smo sad svakako spremniji. Imali smo odličan, sveobuhvatni paket mera podrške od 5,8 milijardi evra. To je uticalo i na naše dobre rezultate, tako da zaista verujem da sa dobrim startom ulazimo u narednu godinu.

Pandemiju treba da posmatramo kao još jednu konstantu u našem ekonomskom sistemu. Zadatak nas, kao i predstavnika privrede, je da počnemo drugačije da razmišljamo, kako bi na prodoran i inovativan način osvajali nova tržišta i nove ekonomske prostore. Što pre krenemo da razmišljamo izvan okvira, brže ćemo prebroditi ovu krizu.

Razmišlja li država o novoj pomoći za privredu?

Mi ćemo spremno reagovati ako se ukaže potreba za novom vrstom podrške. Svakodnevno pratimo kretanja u privredi i na tržištima u našoj zemlji i u svetu, gledamo šta drugi rade, i u skladu sa tim ćemo regovati. Podsećam vas da se naš paket mera i dalje sprovodi, krediti su i dalje aktuelni, a upravo smo isplatili i novčane subvencije za više od 300 hotelijera, što je ukupno 1,2 milijarde dinara.

Raduje me što ćemo sledeće godine krenuti da radimo novu garantnu šemu sa američkom Međunarodnom razvojnom korporacijom, tako da će privrednici imati na raspolaganju tu dodatnu podršku za likvidnost ali i za njihove možda nove investicije. Važno je da se dinamika ekonomske aktivnosti značajno oporavila prethodnih meseci kao posledica postepenog “otključavanja ekonomije”. Bitno je da ne dođe do zatvaranja ekonomije.

Preporučujemo i:

Pomoć građanima od po 100 evra naišla je i na kritike i na pohvale. Koliko je realno da je ponovite u 2021?

Bila je to izuzetno značajna i ekonomski opravdana mera iz nekoliko razloga. Na taj način smo podstakli potrošnju, imali smo veće prihode u budžet nego što smo to projektovali, pomogli smo našim građanima u trenutku kada im je to bilo najpotrebnije, i značajno podigli njihov optimizam. Iako su neki kritikovali taj naš potez, nedavno smo dobili potvrde čak i od Međunarodne organizacije rada da je to bila ekonomski opravdana odluka. To je naravno bio ogroman trošak za nas, i zato ne mogu u ovom trenutku, kada postoji još dosta neizvesnosti, da budem neodgovoran i da dajem obećanja. Ipak, ne isključujem novu pomoć za građane i privredu.

I u novoj vladi bićete ministar finansija. Koliko ste to i želeli?

Protiv sive ekonomije sada se borite i nagradom igrom, ali pripremate i nove mere?

Nagradna igra “Uzmi račun I pobedi 2020” je deo naše sveobuhvatne borbe protiv sive ekonomije. Građani su do danas poslali preko 65.000 koverata. Pozivam ih da učestvuju u što većem broju i apelujem na njih da traže fiskalni račun, jer se na taj način deo novca vraća u budžet, što se dalje redistribuira za školstvo, zdravstvo, kulturu, nauku.

Sistemsko rešenje u našoj borbi protiv sive ekonomije je donošenje novog Zakona o fiskalizaciji, koji će uskoro naći u skupštinskoj proceduri. Na taj način, biće omogućena efikasnija kontrola poreskih obveznika, kao i bolja naplata poreza.

Nacrtom zakona će biti predviđeno da se u momentu prometa na malo svaki račun fiskalizuje i da se Poreskoj upravi vrši prenos podataka o izdatim fiskalnim računima u realnom vremenu. Takođe, predviđeno je da kupci proizvoda, odnosno korisnici usluga, mogu da provere da li je njihov fiskalni račun izdat u skladu sa zakonom, i to odmah po izdavanju fiskalnog računa.

Pročitajte još:

Komentari (10)

sara

24.10.2020 10:50

Priča se o povećanju plata i penzija, a ne priča se o drastičnom povećanju cena i onda sve se svodi na isto!!!. Inače plate u odnosu na penzije više su porasle!!!.

lili

24.10.2020 16:35

@sara - Potpuno se slažem sa izrečenim...

Ma ima

24.10.2020 11:28

dug Srbije koji iznosi vise od 25 mlrd!

Vladimir

24.10.2020 11:47

To su dobre vesti. A loša vest je da svih ovih pet godina a i sledeće nije bilo odakle da se isplati nego se zemlja zaduzuje da bi se plate isplatile. Da li je vlast pitala nekoga da li hoćemo da se zaduzujemo da bi nekome drzava veštački održavala stil života na široko. Jel treba svi da plaćamo iz svog džepa lep zivot parazita u državnoj administraciji?

lili

24.10.2020 16:40

Jbte, ne mogu da verujem da nekoliko meseci unazad priča o povećanju..i tako sve do februara...a što cene rsdtu, nikom ništa...i opet smo ns nuli.

Sasa

24.10.2020 17:05

A sta je sa ljudima koji su na biro rada,setite se tih ljudi!!! Nepravda je nad njima velika!

Nora

24.10.2020 19:18

Svaka cast ministru.

Nora

24.10.2020 19:19

Ekonomska politika je jako stabilna zahvaljujuci radu ministra. Svaka cast i podrska.

Natasa81

24.10.2020 21:02

Nastavite samo sa uspesima i napretkom, da nije bilo povecanja onda bi i to nekom smetalo, uspeh uvek nekome smeta, svi znamo koliko je ministarstvo finansija uradilo za svoje gradjane!

bajbaj

29.10.2020 18:42

pravi izraz je:USKLADJENJE sa inflacijom......da se odrzi koliko-toliko realna vrednost primanja.