Banka
Shutterstock
Banka

Shutterstock

Banka, Foto: Shutterstock

Najveća evropska banka, britanski HSBC, planira da otpusti 35.000 radnika u najvećem planu reorganizacije pod Markom Takerom, kako bi se napravila ušteda od 7,3 milijarde dolara. Zajmodavac u Londonu smanjuje troškove za 4,5 milijardi dolara jedinicama koje su postigle loše rezultate u Americi i Evropi.

„Delovi našeg poslovanja ne daju prihvatljive prinose, stoga radimo na novom planu za povećanje prinosa za investitore”, rekao je privremeni šef Noel Kuin.

Umesto toga, podsticaće investicije u Aziji, odakle banka ima većinu svog profita, čak iako postoje rizici zbog protesta u Hong Kongu i epidemije koronavirusa. Osvežena strategija je ključna za Takera kada je pitanju transformacija HSBC-a.

Banka je upozorila da će epidemija koronavirusa i ekonomski poremećaji u Hong Kongu uticati na njene performanse u 2020. godini. Akcije HSBC-a pale su čak 3,2 odsto nakon što su obustavili otkup akcija za 2020. i 2021. godinu, kada će se dogoditi najveći deo rekonstrukcije. Analitičari su prognozirali da će HSBC prijaviti prilagođeni profit od 21,8 milijardi dolara.