Nov način plaćanja računa, više ne morate da čekate redove u pošti

Elektronsko plaćanje računa popularizovano tokom vanrednog stanja.

Pošta
Pošta, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Plaćanje računa onlajn, sve je popularnije. Prema rezultatima nekih anketa čak 70 odsto ispitanika račune plaća putem mobilnih aplikacija banaka, dok 30 odsto to čini uplatom u pošti ili banci.

Broj građana koji u ovu svrhu koriste elektronsko i mobilno bankarstvo povećan je naročito poslednjih meseci, tokom trajanja vanrednog stanja.

Moderan način obavljanja transakcija omogućava ljudima da više i sigurnije uživaju u svom slobodnom vremenu. Nema čekanja u redovima u pošti i bankama, a i provizija je zanemarljiva ili ne postoji.

Ipak, ne snalaze se svi podjednako dobro u ovim vodama. Uglavnom su to oni koji loše barataju mobilnim telefonima, laptopovima, kompjuterima i, kako kažu, teško se snalaze u epohi digitalizacije.

Kada izvršite neku uplatu onlajn, dobićete PDF račun identičan onom koji dobijate u pošti, gde možete videti sve detalje vaše potrošnje. Posle prebacivanja novca, banka šalje potvrdu koju bi bilo bolje da odštampate ili slikate, zbog lične sigurnosti kako biste osim elektronske imali i materijalni dokaz o izvršenom plaćanju.

Rok zastarevanja

Ovakve račune morate čuvati godinu dana, kao i one klasične, koje biste platili u pošti ili banci.

"Sve račune treba, u kojoj god formi, čuvati godinu dana, jer je to rok zastarevanja", kaže Denis Perinčić iz Republičke unije potrošača. Preporuka je, dodaje, da imate račune i u materijalnoj i u elektronskoj formi, mada uvek možete preko banke da dođete do te transakcije.

Prednosti korišenja interneta i onlajn plaćanja su višestruke. Pre svega, u svakom trenutku, bez obzira na radno vreme, klijenti mogu da provere stanje na svojim računima, da izvrše potrebna plaćanja i provere status transakcija.

Uz to, ostvaruju značajne uštede na provizijama u poređenju sa plaćanjem na šalterima pošti i banaka.

Povezane vesti

 • Korisnik: Petar
  01/06/2020 - 10:25
  Zasto da cuvam racun ili uplatnicu? Na sledecem uvek stoji dug iz prethodnog meseca ili dugovanje, na to se obracunava kamata. Dakle nemojte da ne mislimo glavom vec da samo ponavljamo jedno isto. Ne moze biti da na sledecem racunu stoji dug 0, a da onda narednog meseca se pojavi niotkuda. Uostalom sve firme koje pruzaju usluge, neka obustave isporuku usluge, posalju opomenu, zaracunaju kamatu. Svaki izdat racun,ima referencu na pruzenu uslugu,dugovanje i evidentirane uplate sa prethodnog racuna
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi