Devojke, šetnja, ulica
Alo!/Vladimir Marković

 

Devojke, šetnja, ulica

Alo!/Vladimir Marković

Devojke, šetnja, ulica, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Pre šest godina sestra i ja rešile smo da napravimo eksperiment. Uzele smo istu količinu novca, 100.000 dinara, i stavile je na štednju, ja na dinarsku, ona na deviznu. Cilj nam je bio da vidimo ko će više da zaradi, a rezultati su nas iznenadili.

Obnavljale smo ugovor svake godine i u decembru 2018. godine jedna od nas je imala gotovo 26.500 dinara, odnosno oko 225 evra više od druge.

Pročitajte još:

Naime, ja koja sam u decembru 2012. godine oročila 100.000 dinara na dinarskoj štednji, podigla sam nedavno ukupno 139.673 dinara, što je jednako iznosu od 1.181 evra.

Za razliku od mene, moja mlađa sestra, koja je na deviznu štednju u istom danu položila 881 evro, koliko je tada iznosilo 100.000 dinara, i obnavljala ugovor svake godine, na kraju 2018. imala je ukupan ulog od 957 evra, što u dinarskoj protivvrednosti iznosi 113.183 dinara.

Preporučujemo još:

Do ovog podatka je došla iNarodna banka Srbije u najnovijoj Analizi o isplativosti dinarske i devizne štednje, koja ukazuje na to da je unosnija štednja u domaćoj nego u stranoj valuti, kako u dugom, tako i u kratkom roku.

Dakle, u poslednjih šest godina bilo je isplativije štedeti u dinarima.

Na veću isplativost dinarske u odnosu na deviznu štednje uticali su: niska i stabilna inflacija i relativno stabilan kurs dinara prema evru; relativno više kamatne stope na štednju u domaćoj valuti nego na deviznu štednju; povoljan poreski tretman dinarske štednje - odnosno činjenica da se na prihode od kapitala po osnovu kamate na dinarsku štednju ne plaća porez, dok se kod devizne plaća po stopi od 15 odsto.

evro, evri, novac

Alo!/ Dejan Briza

Novac, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Dinarska štednja je u periodu od avgusta 2012. godine povećana gotovo tri i po puta - sa oko 18 milijardi dinara na preko 61 milijardu dinara u decembru 2018, dok je devizna štednja povećana sa gotovo osam milijardi evra (oko 935 milijardi dinara) na oko 10 milijardi evra (oko 1.175 milijardi dinara), i to u uslovima smanjenja kamatnih stopa na oročene depozite stanovništva.

Samo u 2018. godini, dinarska štednja položena kod banaka u Srbiji povećana je za preko 20 procenata.

- Uzimajući u obzir značaj koji depoziti u domaćoj valuti - i privrede i građana, imaju za stabilnost čitavog finansijskog sistema, kao i činjenicu da štednja građana predstavlja najsigurniji način očuvanja vrednosti novca i omogućava buduću potrošnju, NBS će i ubuduće, zajedno sa Vladom Srbije nastojati da svojim merama, aktivnostima i komunikacijom sa javnošću kreira okruženje koje podstiče njeno prikupljanje i kontinuirani rast - poručuje NBS u saopštenju.