GRAĐANI, OVO MORATE ZNATI AKO PLANIRATE PUTOVANJE Pravila za prelazak granice se menjaju

Trajna rešenja

Granica
Granica, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Visoke delegacije carinskih administracija Srbije i Mađarske sastale su se na graničnom prelazu Horgoš kako bi razmotrile mogućnosti za uvođenje mera kojima bi tokom predstojeće praznične sezone promet preko granice bio olakšan, saopštila je Uprava carina.

Saopšteno je da je za carinske administracije prihvatljiva ideja o minimumu graničnih kontrola koje bi se primenjivale u putničkom saobraćaju od 15. decembra do 15. januara.

"Zbog toga je dogovoreno da se carinske formalnosti u predstojećem periodu maksimalno relaksiraju u okvirima zakonskih mogućnosti, kako bi i promet robe bio olakšan", navedeno je u saopštenju.

Pukovnik Kristof Peter Bakai, generalni direktor carinske administracije Mađarske, rekao je da se novim EU fitosanitarnim propisima, čija primena počinje 14. decembra, uvode određena ograničenja, pa je o novim pravilima mađarska carinska administracija počela da obaveštava putnike.

Zamenik direktora Uprave carina Republike Srbije Veselin Milošević je rekao da je carinska služba Srbije potpuno spremna za povećan priliv putnika i teretnih vozila tokom nastupajućih praznika.

"Mere koje smo za predstojeće dane dogovorili odnose se na ono što zavisi isključivo od nas, a to su pojačavanje smena dodatnim brojem službenika i efikasnije preupućivanje tovara ka unutrašnjim ispostavama", objasnio je zamenik direktora srpske carine.

Delegacije su se saglasile da trajna rešenja za veću propusnu moć na zajedničkoj granici podrazumevaju proširenje postojećih kapaciteta, jer bi uvođenje dodatnih traka na ulazu i izlazu omogućilo prioritetan prolaz za kamione koji su u tranzitu, prevoze kvarljivu robu ili su prazni.

Ubrzanju teretnog saobraćaja na Horgošu značajno će doprineti i planirano proširenje parking prostora, kao i izgradnja izlaznog kamionskog terminala, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi