UPOZORENJE NARODNE BANKE Požurite da zamenite ove novčanice, povlače se iz opticaja do juna meseca

U nekoliko beogradskih menjačnica kazali su da se građani sporadično raspituju o zameni

Pare, novac, zarada, dinari, dinar
Pare, novac, zarada, dinari, dinar, Foto: Shutterstock, ilustracija

Građani koji kod sebe u slamarici imaju švajcarske franke koji su pušteni u opticaj u periodu od 1995-1998, trebalo bi što pre da ih zamene, jer će te novčanice biti povučene iz opticaja najkasnije do 30. juna ove godine.

Naime, Nacionalna banka Švajcarske najavila je na svom zvaničnom sajtu da će u prvoj polovini 2021. povući iz opticaja novčanice osme serije "švajcaraca", a kao razlog povlačenja navodi potrebu za unapređenjem zaštitnih elemenata čime se novčanice efikasnije štite od falsifikovanja.

- Narodna banka Srbije (NBS) preporučuje da se pomenute novčanice što pre zamene za opticajne novčanice franka devete serije koja je puštena u periodu 2016-2019, jer će banke i ovlašćeni menjači prestati sa njihovim otkupom i pre nego što one zaista postanu vanopticajne - upozoravaju iz NBS-a.

Kako objašnjavaju, to će se desiti jer je i bankama i ovlašćenim menjačnicama potrebno vreme da izvrše prodaju tih novčanica inostranim bankama.

Nakon što prestanu da budu zakonsko sredstvo plaćanja, ove novčanice osme serije švajcarskog franka će moći da se zamene samo na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu ili putem slanja poštom toj banci, kao što se menjaju novčanice povučene iz opticaja 1. maja 2000.

U nekoliko beogradskih menjačnica kazali su da se građani sporadično raspituju o zameni.

- Još nema većih gužvi. Oni koji dođu za zamenu, najviše traže evre. Kod nas može da se zameni, ali kolege iz drugih menjačnica čak odbijaju da ih menjaju, neće da se maltretiraju da posle oni razmenjuju u većim bankama - rekli su u jednoj prestoničkoj menjačnici.

Navode i da još uvek nisu dobili zvanične informacije o rokovima zamene, ali očekuju da će biti dovoljno vremena da se sve obavi bez većih gužvi.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi