Siniša Mali
Tanjug
Siniša Mali

Tanjug

Siniša Mali, Foto: Tanjug

 

* Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da se rebalans za 2019. godinu radi zahvaljujući suficitu u budžetu

* Prema njegovim rečima, medicinske sestre će dobiti najveće povećanje od 15 odsto

* Biće i isplata jednokratne pomoći penzionerima

Mali je precizirao da će plate zaposlenima u javnom sektoru biti povećane od 1. novembra osam do 15 odsto, a prosečno 9,6 odsto.

Prema njegovim rečima, medicinske sestre će dobiti najveće povećanje od 15 odsto, slede doktori sa 10 odsto, ustanove kulture takođe sa 10 odsto, dok će zaposleni u prosveti i predškolskim ustanovama imati povećanje od devet odsto, koliko i zaposleni u ustanova socijalne zaštite i MUP-u.

Uskoro kraj problematičnim kreditima banaka koje su godinama u stečaju!

AUTOR: Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 30.09.2019. 16:49 U junu ove godine, naveo je ministar, prodato je 240 miliona evra prvog paketa problematičnih kredita, prvi put posle 18 godina.

Zaposleni u Upravi carina i Poreskoj upravi dobiće povećanje od osam odsto.

"Namera nam je da zadržimo kvalitetan kadar u javnom sektoru, a kako bi građani Srbije imali kvalitetnije zdravstvo, školstvo, socijalnu zaštitu, a kao država se posebno borimo za ostanak medicinskih sestara i doktora u zemlji, tako da, osim povećanja plata, ulažemo i milijardu evra u zdravstvenu infrastrukturu, odnosno pre svega u bolnice i kliničke centre", rekao je Mali.

Ministar je rekao da će penzionerima namenjena jednokratna pomoć od 5.000 dinara koja bi trebalo da im bude isplaćena oko 1. decembra.

Siniša Mali

Tanjug

Siniša Mali, Foto: Tanjug

Rekao je i da su na dnevnom redu zasedanja skupštine tri važna zakona, a pored izmena i dopuna budžeta za 2019. godinu, to su i Predlog izmena I dopuna Zakona o budžetskom sistemu i Predlog izmena i dopuna Zakona o porezu na dodatu vrednost.

"Ovo je prvi put posle pet godina da radimo rebalans, i to pozitivni rebalans, zbog viška prihoda, a ne zbog manjka prihoda, kako su to radili oni pre nas", rekao je Mali.

On je dodao da smo prošli kroz teške reforme, ali da su zahvaljujući tome stvoreni uslovi da se danas može govoriti o pozitivnom rebalansu budžeta.

Mali je naveo da je u julu stopa privrednog rasta iznosila 4,4 odsto, a stopa nezaposlenosti na kraju drugog kvartala ove godine bila je 10, 3 odsto i više je nego prepolovljena u odnosu na 2013. godinu, kada je iznosila 25,9 odsto.

 

Bolnica, lekar, doktor, medicinska sestra

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Takođe, kao rezultat niskih inflatornih pritisaka, inflacija se od početka godine nalazi na niskom nivou, i za period januar - jul iznosi 2,2 odsto, dok je u 2011. godini ona bila 11 odsto, a u 2012.godini 7,8 odsto.

Mali je naveo da se javni dug kontinuirano smanjuje i da je na kraju avgusta iznosio 51,9 odsto, podsetivši da je pre samo nekoliko godina javni dug bio preko 70 odsto BDP-a.

"Strane direktne investicije su u prvih sedam meseci ove godine dostigle 2,31 milijarde evra, što je za 43 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Takođe, u toku prošle godine, privukli smo 3,5 milijardi evra stranih direktnih investicija, što je više nego sve zemlje u regionu zajedno", rekao je Mali.

Podsetio je da je i jedna od tri najveće rejting agencije na svetu Fitć ratings nedavno povećala kreditni rejting zemlje.

Siniša Mali

Instagram printscreen

Siniša Mali, Foto: Instagram printscreen

Ministar finansija je podsetio i da je u septembru povećana minimalna cena rada sa 27.022 dinara na 30.022 dinara što je povećanje od 11,1 odsto.

"To je najveće povećanje minimalne cene rada u aspolutnom iznosu u Srbiji ikada, i dovoljno govori o našoj nameri da poboljšavamo kvalitet života građana kojima je to najpotrebnije", rekao je Mali.

On očekuje da prosečna zarada u Srbiji već u decembru dostigne 500 evra.

"Ništa od navedenog ne bi bilo moguće, da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije 2014. godine započeo program fiskalne konsolidacije", rekao je Mali i dodao da su reforme iz 2014. godine bile neophodne za sprovođenje fiskalne konsolidacije.

Mali je rekao da će se u rebalansu naći i izdvajanje za dužnike u švajcarskim francima, precizirajući da je 15.734 građana prihvatilo dogovor sa bankama.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Dodao je i da se počinje sa realizacijom investicionog plana i da je apsolutni prioritet izgradnja autopteva.

"Do kraja godine krećemo i u izgradnju Moravskog koridora, važne saobraćajnice koja će da povezuje dva najvažnija koridora - Koridor 10 i Koridor 11. Ovaj auto - put će biti dužine 112 km a u svrhu njegove izgradnje će iz budžeta biti izdvojeno dodatnih 14 milijardi dinara", rekao je Mali. Takođe, rebalansom budžeta izdvaja se novac i za deonice Preljina - Požega (550 miliona dinara), Obrenovac - Ljig (5 milijardi dinara), Beograd - Sarajevo (1,450 milijardi dinara), Ruma - Šabac - Loznica (500 miliona dinara), kao i za rehabilitaciju puteva (2,5 milijardi dinara dodatnih sredstava).

Kada je reč o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost, on predviđa oslobađanje od PDV-a za autoputeve za čiju je izgradnju posebnim zakonom utvrđeno da predstavlja javni interes.

Osim toga, u predloženim izmenama je i smanjenje iznosa po osnovu koga strani putnici mogu ostvariti pravo na povraćaj PDV sa 100 evra na 6.000 dinara, odnosno na duplo manji iznos.

BONUS VIDEOHELENA IMA 4 GODINE I TUMOR NA MOZGU! HITNO POTREBNA POMOĆ!

Za braunile misli da su igračke, a kada je zasvrbe ožiljci na telu mama Katarina i tata Radovan joj kažu da je ujeo komarac!

 

Komentari (1)

Lav

02.10.2019 12:58

Ovo povecanje mene licno nece "dotaci" , jer ne pripadam ni jednoj instituciji ni jednom sektoru, ali se radujem zbog meni dragih ljudi koje ce ova povecanja " pogoditi" .A kad su moji prijatelji srecni , to je i moja sreca.Hvala drzavi sto misli na svoje gradjane.Bravo!