Siniša Mali
Alo!/ Dejan Briza
Siniša Mali

Alo!/ Dejan Briza

Siniša Mali, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i njenih država članica, kako je objasnio ministar Mali, predviđa pristup tržištu od preko 180 miliona ljudi, za oko 99 odsto robe iz Carinske tarife.

Ministar ističe da je na privrednicima da ovakve pogodnosti iskoriste.

„Ovim sporazumom se ne ugrožava naš evropski put, jer Evropska unija ne samo da je prvi spoljnopolitički cilj Srbije, već je i prvi spoljnotrgovinski partner sa kojim ostvarujemo 65 odsto ukupne trgovine, dok je sa zemljama EAEU taj procenat oko 7 odsto“, rekao je Mali.

Ministar je naglasio da treba da imamo u vidu da se oko 90 odsto ukupne trgovinske razmene Srbije sa zemljama EAEU odnosi na Rusiju.

„Potvrđivanjem ovog sporazuma zadržaćemo preferencijalni status koji imamo na teritoriji Ruske Federacije, ali i otvoriti tržište od 180 miliona ljudi. Naravno, što su naši privredni subjekti sposobniji, oni će imati veću korist od toga, a cilj nam je upravo da više izvoze, da što više rade sa ovim zemljama kako bi broj zaposlenih i nove investicije povećali u narednom periodu“, naveo je Mali.

Ministar je poslanicima predstavio i Predlog zakona o potvrđivanju dodatnog protokola 6 o trgovini uslugama sporazuma o izmeni i pristupanju sporazumu o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi (CEFTA).

Siniša Mali

Ministarstvo finansija

Siniša Mali, Foto: Ministarstvo finansija

„Cilj ovog protokola 6 je da se, kroz dalju liberalizaciju tržišta usluga, obim razmene poveća i da najveću korist od toga ima Republika Srbija. Oko milijardu evra je ukupna razmena usluga, od čega je suficit naše zemlje 270 miliona evra. Dakle, svi sporazumi i svi zakoni koji su danas pred vama, utiču na poboljšanje ekonomskog ambijenta, a to znači ubrzanje našeg rasta, povećanje zaposlenosti i poboljšanje životnog standarda građana Srbije“, rekao je Mali.

Mali je objasnio da je cilj da svi naši građani lakše komuniciraju, da se lakše povezuju, putuju, lakše pronalaze posao i da kupuju proizvode iz neposrednog okruženja bez nepotrebnih nameta.

Pred poslanicima je i Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o zajmu između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekat akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Republici Srbiji.

Sporazum predviđa unapređenje relevantnosti i izvrsnosti naučnog istraživanja i inovativnog preduzetništva, ali i pristup finansiranju u cilju rasta preduzeća.

„Projekat predviđa podršku Fondu za nauku u iznosu od 22,5 miliona evra, dok je za reformu instituta za istraživanje i razvoj predviđeno je 8 miliona evra. Za program saradnje sa srpskom naučnom dijasporom planirano je 3,5 miliona evra“, naveo je Mali.

Raspravljaće se i o Predlogu zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Severne Makedonije o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usluga od poverenja, što bi, kako je Mali ocenio, trebalo da ima uticaja na privredne subjekte obe zemlje koji će u međusobnoj poslovnoj saradnji preći na elektronsko poslovanje, koje je brže i efikasnije od klasičnog.

„Kroz ovaj sporazum mi prihvatamo njihove kvalifikovane usluge, oni naše i time stvaramo uslove da se elektronsko poslovanje ubrza i to je deo mini-šengena, velike inicijative koju je predsednik Aleksandar Vučić započeo, a koja se odnosi na ubrzavanje privredne, ekonomske, društvene saradnje između tri zemlje na teritoriji zapadnog Balkana sa ciljem daljeg ubrzanja ekonomskog rasta sve tri zemlje“, naveo je Mali.

Pred poslanicima je i Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o zajmu za projekat izgradnje toplovoda Obrenovac – Novi Beograd, između kineske Export-Import banke, kao zajmodavca i Republike Srbije.

Mali je objasnio da bi izgradnjom toplovoda trebalo da dođe i do smanjenja štetnih emisija iz postrojenja „Beogradskih elektrana“ i da će se postići pouzdanost sistema.

„Isporuka toplotne energije iz Obrenovca trajno će rešiti i probleme koji se pojavljuju nekoliko poslednjih godina, a vezani su za kraće hladne periode tokom maja i septembra i potrebu za grejanjem i van perioda grejne sezone. Kada se projekat sprovede stvoriće se možda i preduslovi za smanjenje cene grejanja u našem glavnom gradu. U svakom slučaju, ovo je ekološko, zeleno rešenje, još jedan projekat na koji se dugo čekalo, a koji ćemo u narednom periodu ostvariti“, rekao je Mali.

On je naveo da ugovorena cena Projekta u skladu sa Komercijalnim ugovorom iznosi 193.748.000 evra, a da je iznos kredita 164.685.800 evra, što je predstavlja 85 odsto cene Ugovora.

Komentari (1)

Nikola87

20.02.2020 18:25

Uvek lepe vesti iz ministarstva finansija!