Finansije Ekonomija Berza Ulaganja Privreda Investicije
Shutterstock
Finansije Ekonomija Berza Ulaganja Privreda Investicije

Shutterstock

Finansije Ekonomija Berza Ulaganja Privreda Investicije, Foto: Shutterstock

U poslednja tri prošlogodišnja meseca treća ekonomija sveta smanjila se 1,6 posto u odnosu na prethodni kvartal, i to pre epidemije koronavirusa u Kini, pokazali su u zvanični podaci.

Time je prekinut period četiri uzastopna tromesečna rasta, a pad je najsnažniji od drugog kvartala 2014. godine kada se privreda smanjila za 1,9 posto.

Poslednja tri meseca 2018. obeležili su podizanje stope PDV sa osam na 10 posto i tajfun „Hagibis“ koji je usmrtio više od 100 ljudi i prouzrokovo poplave širom zemlje.

Tako je lična potrošnja potonula 2,9 posto u odnosu na prethodna tri meseca kada je porasla 0,5 posto. Ulaganja kompanija u nove fabrike i opremu smanjila su se 3,7 posto. Uvoz je pao 2,6, a izvoz 0,1 posto.
Na godišnjem nivou, japanska ekonomija je u poslednjem prošlogodišnjem tromesečju pala za 6,3 posto.

Epidemija koronavirusa u Kini najavljuje nove probleme, kao što pokazuje anketa Kyodo Newsa. Prema rezultatima objavljenim prošlog vikenda, čak 82,5 posto ispitanika strahuje od negativnog uticaja epidemije na japansku privredu.

Krajem prošle nedelje Međunarodna agencija za civilno vazduhoplovstvo (ICAO) procenila je da bi Japan u prvom ovogodišnjem tromesečju zbog pada broja kineskih putnika mogao zabeležiti pad prihoda u turizmu za 1,29 milijardi dolara.

Tagovi