Banka
Shutterstock
Banka

Shutterstock

Banka, Foto: Shutterstock

Za smer stolara ove godine upisalo se svega devetoro đaka, dok već godinama unazad nema interesovanja za vodoinstalatere. Dobrimajstori mesečno zarađuju od 100.000 dinara do čak 5.000 evra

U Srbiji niko neće u vodoinstalatere, stolare, molere, pa pojedini smerovi u srednjim školama koji obrazuju ove kadrove ili imaju tek ponekog đaka ili se gase. Pritom, ovo su poslovi gde se mogu zaraditi najmanje dve prosečne srpske plate, pa i više! Kako već godinama na tržištu vlada manjak zanatlija i majstora, poslodavci sve više podižu plate, pa dobar auto-mehaničar može da zaradi i do 100.000 dinara, zavarivač 120.000 dinara, dok iskusni moler u toku meseca dođe do primanja od 2.500 evra (290.000 dinara).

Ima posla

Sajtovi za zapošljavanje, međutim, puni su ponuda za posao, sa odličnim platama i dobrim uslovima, a mahom se traže radnici srednje stručne spreme. I pored dobrih plata, interesovanje za zanate je za treći stepen obrazovanja slabo. Za smer stolara ove godine se upisalo svega devetoro đaka, dok već godinama nema interesovanja za vodoinstalatere, pa se smerovi gase.

Zarada molera i do 2.500, vodoinstalatera 2.000 evra

Goran Rodić iz Građevinske komore potvrđuje da vlada prava pomama za dobrim majstorima.

- Moleri rade za dnevnicu i neće u svako doba godine imati visoku zaradu, ali kada im je sezona, oni zarađuju od 1.200 do 2.500 evra mesečno, s obzirom na to da rade po kvadratnom metru, što naplate i do tri evra. I vodoinstalateri imanju veliku zaradu. Njima ćete prosto dati koliko vam traže. Sam dolazak naplaćuju 3.000 dinara, pa na kraju meseca dođu i od 1.500 pa do 2.000 evra zarade - navodi Rodić.

Direktorka Građevinske škole u Beogradu, jedine ustanove u Srbiji koja školuje građevinske zanatlije, Dragana Radovanović kaže da je ova škola u odnosu na prošlu godinu upisala 60 učenika manje.

- Malo dece je zainteresovano za treći stepen obrazovanja, a i roditelji ne žele da im deca budu zidari i tesari. Uvek se kaže da je posao zidara slabo plaćen, ali ne i kada je neko školovan, dobar majstor ima dnevnicu od 50 evra. Svakog juna nam se javljaju firme i kažu - gde su deca, ali ni oni sami nemaju licence da se u njima obavlja praksa. Uskoro ćemo ostati bez dobrih radnika, bez zidara, tesara, keramičara - navodi Radovanovićeva.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže da se poslodavci već godinama suočavaju sa problemom nedostatka radnika u pojedinim zanimanjima, te da su spremni da plate mnogo više nego ranije kako bi došli do dobrog buregdžije, armirača ili vozača.

Kolike su plate zanatlija

pekar 80.000-90.000
auto-mehaničar 80.000-100.000
zavarivač 100.000-120.000
armirač 80.000-100.000
viljuškarista 90.000-100.000
serviser električnih uređaja 100.000-120.000
pekar 80.000-90.000
stolar 60.000-80.000

* iznosi su u dinarima

Deficitarna zanimanja

* vozač
* armirač
* tesar
* zidar
* zavarivač
* auto-limar
* stolar

- U poslednjih nekoliko godina imamo konstantan rast plata usled nedostatka potrebnih profila zanatskih radnika, posebno armirača, tesara, zidara, farbara. Godinama imamo problem sa odlaskom radnika u inostranstvo, ali u pojedinim oblastima imamo i problem sa manjkom školovanog kadra. To je slučaj sa građevinskom strukom, nemamo armirače i tesare, a jako su traženi. Deficit je svakako jedan od razloga za visoke plate, a onda se gleda i obučenost i iskustvo zaposlenog, uslovi rada, pozicija, rizik posla. Dok god situacija bude takva da vam treba dobar buregdžija, dobar frizer i pekar, a teško ih je naći, do tada će i njihova primanja rasti - objašnjava Atanacković.

Krivi roditelji

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić ističe da se u ovim oblastima posao nađe bez problema, zarada je fenomenalna, ali da ipak nema dovoljno zainteresovanih đaka.

- Nažalost, malo dece poslednjih godina upisuje zanatske škole. Mnoga odeljenja su se ugasila, a mnoga odeljenja se jedva formiraju jer se prijavi po svega nekoliko učenika. Deca sada upisuju "popularna" zanimanja, ne žele da rade fizičke poslove, a i plaše se da će im se društvo smejati što su majstori i da zato neće moći da nađu devojku. Takođe, i roditelji ih savetuju da idu u menadžere ili trgovce, kažu im "nećeš valjda ceo život da crnčiš." A zavarivač, recimo, ima minimalno hiljadu evra mesečnu platu, dok su oni koji su radili na "Južnom toku" zarađivali i više od 5.000 evra - kaže on.

Pročitajte i: