Pare, dinari, novac
Shutterstock
Pare, dinari, novac

Shutterstock

Pare, dinari, novac, Foto: Shutterstock

Unija poslodavaca Srbije (UPS) predložila je da se svakom punoletnom građaninu, umesto 100 evra, daju vaučeri iste vrednosti kojima bi isključivo mogli da se plate domaći proizvodi. Iako je ideja predstavnika kapitala da se novac usmeri na srpsku proizvodnju, sagovornici Kurira kažu da su ova ograničenja nepotrebna jer će državna pomoć građanima svakako otići u domaću privredu.

Umesto toga, sindikati i ekonomisti predlažu da država otvori namenski račun na koji bi se sakupio novac od svih koji žele da ga se odreknu u korist humanosti.

Protiv podele vaučera je i ekonomista Ljubodrag Savić.

- Ne bih ništa dirao u toj ekonomskoj meri. Zašto bismo ograničavali i dodatno opterećivali građane? Taj novac će svakako završiti u privredi. Prvi bih uplatio ovaj novac na namenski račun. Da to bude prilika za humanost građana - ocenjuje Savić.

Vera Vida iz Centra potrošača Srbije napominje da je Vlada već usvojila meru o isplati 100 evra i da mnogi građani već računaju na taj novac.

Predsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača Goran Papović objašnjava da bi podela vaučera za domaću robu bila problem za državu.

- Svetska trgovinska organizacija bi nas odmah optužila za diskriminatorsko ponašanje. Naša organizacija podržava kampanju „Kupujmo domaće“ i zato nam je predlog UPS razuman. Podržavam ideju o podeli vaučera samo da novac ne bi otišao tamo gde ne treba, u kafanu, na primer - kaže Papović.

U PONEDELJAK POZIV PRIVREDNICIMA

Na jučerašnjem sastanku Koordinacionog tela za implementaciju programa ekonomskih mera razrešena su sva otvorena pitanja, pa se očekuje da će na sednici Vlade Srbije sutra biti usvojen odgovarajući pravni okvir kako bi od ponedeljka mogao da se uputi poziv privrednicima da se prijave za mere pomoći države. Ovo obaveštenje postavio je na svom Instagram profilu ministar finansija Siniša Mali.

NAJVAŽNIJE EKONOMSKE MERE

- Pomera se rok za plaćanje poreza na zarade i doprinose
- Odlaže se plaćanje akontacija poreza na dobit u drugom kvartalu
- Za preduzetnike koji se paušalno oporezuju i koji plaćaju porez na stvarni prihod, mikro, malim i srednjim preduzećima u privatnom sektoru uplaćuje se pomoć u visini tri minimalca.

Komentari (8)

golman

09.04.2020 11:17

ma kskva unija poslodavaca. Podelite 100 evra. Oni puni para pa ce sada oni da odlucuju kako da se podeli. Nesto im smeta. Sve je to mafija. Zinilo im dupe i za te pare

thomas

09.04.2020 11:27

Čuj ovu da ne ode novac na primer u kafane. Pa nisu te kafane na Marsu nego u Srbiji

Aleksandar

09.04.2020 11:40

Nedam nikome ništa. Od 1988 god, sistemacki se urušavaju sve institucije i sada vi želite da vam se opet poklanja, npr zdravstvu. Pa pre korone smo sve plaćali kod privatnika, a država nam skida za zdravstvo. A vi izračunajte koliko građana je radilo od tada, pa koliko se izdvajalo po građanu od tada, pa još puta koliko godina i doćićete do cifre gde ne da zaboli glava, već trne celo telo.

goga

09.04.2020 12:56

meni moje pare uplatite preko l.k. i matičnog broja ,ko hoće neka poklanja svoje ,meni trebaju .

mara

09.04.2020 12:57

pazi kad sam znala da od toga nema nista... kakvi vauceri DAJ TE BRE PARE KES LJUDIMA nedam nikome i ja se lecim privatno jer u drzavno te ne fermaju ni za sljivu...

evro

09.04.2020 15:03

Auuuuu uvek ima pametnih budala... Vaučer, koji idiJot to predlaže.....

vetko

09.04.2020 15:06

Našao se neko da se nakalemi na 100 evra i verovatno profitira. Kako se sećam nije bilo reči o vaučer ima već slovima i glasom 100 evra. Za ove predlagače vaučera je Putin, da se ne igraju pameti koje uopšte nemaju.

dragan

09.04.2020 15:27

A jos se nadate za te pare. Mnogo pricate o njima razvodnice vam se prica. Bolje cutite i cekajte .