Pare, dinari, novac
Shutterstock
Pare, dinari, novac

Shutterstock

Pare, dinari, novac, Foto: Shutterstock

* Visoke plate, obezbeđen smeštaj i hrana 

* U pitanju deficitirano zanimanje

* Učestvuju na velikom projektu izgradnje gasovoda "Turski tok"


Da se i u Srbiji može zaraditi više nego u nekim zemljama Evrope potvrđuje primer zavarivača angažovanih na izgradnji gasovoda "Turski tok" kroz našu zemlju, koji mesečno zarade od 4.000 do čak 7.000 evra.

Radi se o zavarivačima posebno obučenim za specijalne varove koji idu na radiografsko ispitivanje, dok su plate u ostalih zavarivača angažovanih na "Turskom toku" od 2.500 do 3.000 hiljade evra, što je u rangu plata u drugim evropskim zemljama.

Ovako velika plata za specijalno obučene zavarivače uspela je donekle da ublaži problem deficitarnosti ovog zanimanja koji je pretio da uspori izgradnju trase gasovoda kroz Srbiju duge 403 kilometra, jer varove na 50.000 tona cevi obavljaju i ljudi koji su do skoro bili na gradilištima u inostranstvu.

Dejan (43) za onaj svet pripremio apartman na dva sprata! Dođe, prespava i popije kafu tik iznad pokojne majke!

AUTOR: Alo.rs/Rina/T.Đ DATUM I VREME: 10.11.2019. 16:58 - 10.11.2019. 22:51 Dejan Milošević iz sela Borač jedini je Šumadinac koji je sa svojih 43 godine sam sebi na porodičnom groblju sagradio grobnicu i to - na dva sprata!

Razlog za njihov povratak krije se u činjenici što je "Gastrans", kompanija koja gradi gasovod, variocima koji imaju licence za ovakve specifične poslove i poznaju visoku tehnologiju varenja koja se primenjuje na ovom objektu, ponudio značajno bolje uslove nego što su imali u zemljama EU.

Pročitajte još:

Tako posebno obučeni zavarivači sa iskustvom na radovima na gasovodnim trasama, pored plate do 7.000 evra mesečno, imaju i besplatan smeštaj i ishranu. Sve to, kao i značaj učešća na jednom ovakvom projektu, koji im može biti preporuka za poslove u budućnosti, bio je motiv da se nekoliko desetina srpskih radnika, koji su radili u zemljama Evrope, vrate u Srbiju.

Jedan od njih je i Jovan N, zavarivač koji je zanat pekao u Srbiji, a potom nastavio put Evrope. Njemu je plata na radovima u Holandiji i Danskoj bila oko 5.500 evra, a kada je saznao za ovu priliku, kao i veliku platu rešio je da se vrati u Srbiju.

Bonus video: PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ALO.RS "Nema više nikakvih garancija! Nemojte da kukate što se naoružavamo!"