Turisti
Tanjug/Dragan Kujundžić
Turisti

Tanjug/Dragan Kujundžić

Turisti, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Večere u društvu lokalca su poslednjih godina postale pravi hit u svetu. U Pragu se u stanu organizuje "balkanska večera" i domaćica Melisa predjelo, supu, glavno jelo i slatkiš naplaćuje 45 evra po osobi. U Atini su osmislili dijetu na grčki način koja košta 60 evra, u Barseloni vegetarijanski ručak, a u Berlinu nemačku gastronomsku fuziju, Turkinje su ovakve večere digle na viši nivo i organizuju prave "fudi ture", pa turiste prvo odvedu u nabavku, a onda na čas kuvanja, pa tek na kraju počinje večera.

Sarma

ALO Foto: Marko Metlas

Sarma, Foto: ALO Foto: Marko Metlas

- Nekoliko puta sam organizovao takvu večeru, ali meni su zahtev poslali domaći turisti koji su me gledali na telviziji i videli da spremam "Baka Micinu kuhinju" - kaže Radmilo Bumber, gastronomski novinar.

Bumber kaže da je čuo da se na nekoliko mesta u Beogradu organizuju ovakve, zatvorene večere sa dobrom hranom, vrhunskim rakijama i vinom.

hrana

Foto: Shutterstock

hrana, Foto: Foto: Shutterstock

- Mojim gostima sam u svojoj kući pripremao supu sa rinflajšom, patku sa pomorandžama, poslužio sam domaća vina i pozvao komšiju da svira gitaru, pa su bili načisto oduševljeni, jer su imali poseban doživljaj - kaže Bumber.

Ovakve ture obično počinju na pijaci: Kalenić, Zeleni venac ili Zemunskoj. Na ova tri zelena marketa mogu se videti stranci kako šetaju u društvu Beograđana. Ponekada nešto pitaju, ali uglavnom ćute i otvorenih očiju mirišu sve što im pruže domaćini koji ih neprestano bombarduju informacijama.

Top lista jela koja se traže

1. Sarma
2. Ćevapi
3. Burek
4. Karađorđeva šnicla
5. Prebranac
6. Gibanica
7. Punjena paprik
8. Čvarci
9. Kajmak
10. Ajvar