Penzioneri došli da podignu 100 evra od države
Alo!/D. Briza
Penzioneri došli da podignu 100 evra od države

Alo!/D. Briza

Penzioneri došli da podignu 100 evra od države , Foto: Alo!/D. Briza

On je na TV Prva rekao da je švajcarska formula bio bitan iskorak da se otkloni arbitrarnost i da se znaju pravila po kojima se penzije usklađuju. Krkobić je rekao da ipak švajcarska formula nije idealna, kao što ništa nije idealno.

"Slabosti su jednostavne - na duži rok penzije gube trku sa zaradama. Zarade rastu 10,6 odsto, penzije rastu 5,9 odsto - računica je jednostavna i tu ne treba mnogo pameti", rekao je Krkobabić.

Takođe kaže da se povećavaju razlike između najviših i najnižih penzija.

"Ako imate penziju od 100.000 dinara, a raste 5,9 odsto - to je 5.900 dinara. Ako imate penziju od 10.000 dinara, ona raste 590. To su neke nepravilnosti na koje ukazujemo", dodao je Krkobabić.

On je rekao da su tu i ljudi koji neće ostvariti pravo na penziju iz razlicitih razloga - nemaju godine života, nemaju godine staža, nisu radili, nisu uplaćivali.

"Ima ih veliki broj, a od nečega moraju da žive. Naš stav je da tu moramo da damo neku vrstu garantne penzije, to je vrsta specijalnog socijalnog davanja", rekao je Krkobabić.

Naveo je da je to nedavno u Hrvatskoj definisano i iznosi 106 evra.

"Pošto se mi takmičimo s Hrvatskom i u BDP-u i u sličnim stvarima, evo moj predlog je da razmislimo da to bude bar 107 evra", rekao je Krkobabić, koji je i predsednik PUPS-a.

Komentari (1)

Kole

16.04.2021 13:01

jesmo presli 30 milijardi zaduzenja