Ognjen Popović
Alo.rs
Ognjen Popović

Alo.rs

Ognjen Popović, Foto: Alo.rs

Popović je naglasio da očekuje, poput većine građana Srbije, da se saradnja sa SAD unapredi u narednih pet do deset godina, te da je veoma bitan aspekt odnosa dve zemlje ekonomska saradnja, koja ide uzlaznom putanjom. Rekao je da je njena kruna otvaranje kancelarije američke Međunarodne finansijske korporacije (DFC) u Beogradu i sporazum o podsticaju investicija, koji je potpisan prošle nedelje.

On je naglasio da su efekti njihovog dolaska nemerljivi, pošto će privredi biti na raspolaganju paleta proizvoda.

„Mi tu govorimo o direktnom kreditiranju privrede, o garantnim šemama i saradnji sa finansijskim sektorom s ciljem boljeg finansiranja naše privrede, ali tu je i specijalna pomoć za mikro, mala i srednja preduzeća. Novina je podrška razvoju tržišta kapitala i podrška kako američkim tako i svim drugim investitorima da se upoznaju i da dođu na naše tržište“, naveo je on.

Garantna šema od oko milijardu dolara sa DFC-om, trebalo bi da bude usaglašena do kraja prvog kvartala, a da do kraja drugog kvartala ove godine novac bude na raspolaganju preduzećima i poslovnim bankama. Namera je da predmetni krediti budu dostupni i na period do deset godina, što u garantnoj šemi Republike Srbije, koja je trenutno na snazi, nije slučaj.

Popović je podsetio da je Srbija uspela da pomogne i građane i privredu, kako bi u što većoj meri sprečila negativne posledice virusa korona, što je zaustavilo scenario propadanja privrede, kao i masovna otpuštanja.

„Mi zahvaljujući prvom paketu mera imamo najmanji pad BDP-a u Evropi, i šire, i uspeli smo da zadržimo našu ekonomiju na zavidnom nivou. To je takođe rezultovalo činjenicom da je naš kreditni rejting ostao nepromenjen, dok je naša makroekonomska stabilnost ostala neugrožena“, rekao je Popović.

Naglasio je da dolazak DFC-a predstavlja potvrdu ispravne ekonomske politike i daje dodatni signal međunarodnim investitorima da je Srbija sigurna luka i da je pokretač razvoja u regionu.

„DFC sa sobom donosi i novi set pravila i standarda na tržište. Svi znamo da naš finansijski sektor dugo vremena sarađuje sa evropskim fondovima, Evropskom investicionom bankama i drugim evropskim partnerima i da oni imaju svoj set standarda i celjeva. Američki pristup je u velikoj meri prvenstveno ekonomski pragmatičan i smatramo da će to uticati ne samo na povećanje konkurentnosti i diversifikaciju našeg finansijskog sektora, već i dalje, na konkurentnost celokupne privrede“, rekao je Popović.

Ognjen Popović

Alo.rs

Ognjen Popović, Foto: Alo.rs

Popović je podsetio i da je DFC osnovan 2019. godine, na osnovu Zakona o boljoj upotrebi investicionih zajmova za razvoj (engl. „BUILD act“) i predstavlja sinergiju višedecenijskog rada prethodnika agencije, OPIC-a, kao i Razvojnog kreditnog tela Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

„Upravo ta sinergija omogućila im je da dobiju značajna finansijska sredstva, ali i da prošire paletu proizvoda, odnosno finansijskih instrumenata. Osim direktnog finansiranja, garantnih šema i šema osiguranja, učestvuju direktno i indirektno na tržištu kapitala, a daju i podršku u dovođenju investitora, ne samo iz SAD“, objasnio je on i zaključio da će saradnja sa njima biti podstrek za dalje unapređenje odnosa između dve zemlje.

Istraživanje, koje je uradila agencija za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus, pokazalo je da 20,9 odsto ispitanika imaju pozitivan stav prema Sjedinjenim Američkim Državama, dok čak 39 odsto ispitanika imaju negativan stav, a kao uzrok za to 42,7 odsto ispitanih kažu da je to zbog ponašanja SAD prema Srbiji u poslednjih 30 godina. Ipak, više od 25 odsto građana očekuje bolje odnose u budućnosti.

Narodni poslanik i osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva (KSAP) Vladimir Marinković istakao je da je uveren da nada da promena administracije u SAD neće dovesti do zaokreta, kao i da ohrabuje činjenica da su potvrdili da je jedna od dobrih stvari koja je urađena u mandatu Donalda Trampa, upravo Vašingtonski sporazum, koji garantuje saradnju na više strateških polja.

Na predstavljanju istraživanja govorili su i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije i ko-predsedavajući Savetodavnog odbora KSAP (Kongres srpsko-američkog prijateljstva) Ivica Dačić, zamenik ambasadora SAD u Srbiji Gabrijel Eskobar, kao i potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, ko-predsedavajuća Savetodavnog odbora KSAP.

Dačić je rekao da odnosi Srbije i SAD u poslednjih nekoliko godina doživljavaju pozitivan trend, i naglasio da očekuje da će novi američki predsednik Džo Bajden i nova američka administracija iskoristiti uzlazni trend međusobnih odnosa i nastaviti da ih obogaćuje novim vidovima saradnje.

Mihajlovićeva je konstatovala da je neophodno dodatno raditi na poboljšanju odnosa Srbije i SAD, ali uz pogled na budućnost i stvaranje strateškog partnerstva na obostranu korist.

Zamenik ambasadora SAD u Srbiji Gabrijel Eskobar potvrdio je da će nova administracija doneti izvesne promene, ali da se to neće odnositi na podršku razvoju Srbije.

Pročitajte još: