Novac, dinari
Shutterstock
Novac, dinari

Shutterstock

Novac, dinari, Foto: Shutterstock

Program pomoći za gradske hotele i hotele iz prigradskih opština danas će biti usvojen na sednici Vlade Srbije, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali i najavio da će javni poziv za prijavu hotelijera biti objavljen početkom sledeće nedelje.

Mali je precizirao da se očekuje da će Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija javni poziv objaviti u ponedeljak ili utorak.

- Danas na vladi usvajamo program pomoći hotelima, to su gradski hoteli i hoteli iz prigradskih opština, odnosno oni koji su najviše oštećeni krizom koju je izazvala pandemija virusa korona - rekao je Mali.

Podsetio je da je država sa 400.000 vaučera podržala razvoj turizma u Srbiji i da su hotelski i privatni smeštaji u banjama, planinama i na selima puni, ali da su gradski hoteli najviše pogođeni, jer nije bilo stranih gostiju.

Da li ćete se prijaviti za pomoć ili neko koga znate, a da mu je potrebna?

 

Zbog toga je odlučeno, ističe Mali, da uz dva paketa sveobuhvatnih mera država usvoji i treći paket mera za gradske hotele.

Mera podrazumeva direktnu subvenciju države od 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi za gradski ili prigradski hotel.

Mali je naveo primer da će jedan beograski hotel koji ima 146 soba i 237 kreveta od države dobiti 100.000 evra pomoći, kako bi sačuvao poslovanje i zadržao zaposlene. Napominje da je uslov za dobijanje pomoći da nema otpuštanja zaposlenih do kraja godine.

Mali ističe da će prijava za pomoć trajati 10 do 15 dana, a da će isplata pomoći biti krajem septembra, a najkasnije početkom oktobra.

Vlada Srbije je iz budžeta za tu pomoć izdvojila 1,4 milijardu dinara.

Pročitajte još: