Malina
RINA
Malina

RINA

Malina, Foto: RINA

Ubuduće, kako je naglasio, porezi i doprinosi neće biti isti za sve poljoprivrednike, već će zavisiti od ekonomske vrednosti gazdinstva.

Nedimović je objasnio da će postojati obavezne i neobavezne grupe i u obaveznim će moći da se izabere jedna od šest grupa, a visina penzije će zavisiti od toga koliko se uplaćuje, dok će penzije iznositi od sadašnjih 12.000 dinara, pa do 60.000.

- Ideja nam je da se Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju u sektoru poljoprivrede potpuno reformiše, jer je stanje u toj oblasti nezamislivo. Isti doprinos plaćali su oni sa jednim hektarom obradive zemlje i oni sa stotinama hektara - rekao je on i dodao da razume zašto je pre 35 godina moralo da bude tako.

Branislav Nedimović

Printscreen

Branislav Nedimović, Foto: Printscreen

To je bila želja da svi imaju podjednako pravo pristupa bolnicama i penzijama, objasnio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i istakao da su poljoprivredne penzije jako niske, ali koliko se uplaćivalo, tolike i mogu da budu.

Prema njegovim rečima, danas od 30 milijardi dinara za isplatu poljoprivrednih penzija, država daje 28 milijardi, a samo dve milijarde obezbeđuju se iz doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje poljoprivrednika.
Nedimović je dodao da će se, uporedo sa ovim izmenama, raditi i na problemu dugova za penzijsko i invalidsko osiguranje jer su oni, kako je naglasio, ogromni i iznose oko dve milijarde dolara, a predlog je da se deo tih dugova otpiše, pogotovo u delu zdravstvenog osiguranja.