Berza
Tanjug
Berza

Tanjug

Berza, Foto: Tanjug

Finansijski stručnjaci uveravaju da će dolazak vode na robno tržište omogućiti bolje upravljanje budućim rizicima povezanim s tim ključnim prirodnim resursom. Podsećaju da se cena vode u Kaliforniji udvostručila zadnjih godinu dana.

CME Group lansiraće ugovore povezane s kalifornijskim spot tržištem vode, vrednim više od 1,1 milijarde dolara. U ponedeljak se budućim isporukama vode u Kaliforniji trgovalo za 486,53 dolara za po hektaru, što je ekvivalent od 1.233 kubika, prenosi Slobodna Dalmacija.

Indeks vode Nasdaq Velez California Water Index, temelji se na cenama u glavnim slivovima Kalifornije, gde je povećana nestašica vode.

Prema CME Grupi, terminski ugovori omogućiće bolje upravljanje rizikom povezanim s nedostatkom vode i stvoriti bolji odnos između ponude i potražnje na tržištima.

Terminski ugovori ne zahtevaju fizičku isporuku vode i čisto su finansijski. Temelje se na prosečnoj nedeljnoj ceni na najvećih pet kalifornijskih slivova do 2022. godine. Prvi ugovori te vrste u SAD-u objavljeni su u septembru, kada je zapadna obala zemlje bila opustošena vrućinom i požarima.

Prema Bloombergu, oni bi trebalo da "služie kao zaštita najvećih kalifornijskih potrošača vode od porasta cena i kao pokazatelj za investitore širom sveta."

Kina i SAD najveći su potrošači vode. Prema Ujedinjenim narodima, dve milijarde ljudi živi u zemljama s ozbiljnim problemima pristupa vodi. UN procenjuje da bi sledećih nekoliko godina dve trećine planeta moglo osetiti nestašicu vode, što bi moglo potaknuti epske migracije.

Nedostatak vode povezan je s preteranim iskorišćavanjem u industriji i ljudskoj potrošnji, kao i s klimatskim promenama.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Bolivar

10.12.2020 22:42

Ja s tem nemam nista . Mi smo svoju prodali .