Počeli pregovori s MMF-om, jedna od tema i novi aranžman

Zvanični razgovori predstavnika Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda počeli su plenarnim sastankom, koji je održan u video-formatu, a nastavljeni su na temu monetarne politike i finansijskog sistema.

Međunarodni monetarni fond
Međunarodni monetarni fond, Foto: EPA/JIM LO SCALZO

Na plenarnom sastanku, delegaciju Srbije predvodila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, koja je i guvernerka Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, a misiju MMF-a predvodio je Jan Kejs Martejn.

U razgovorima je učestvovao i ministar finansija Siniša Mali sa saradnicima, saopštila je Narodna banka Srbije.

Razgovori koji su počeli odvijaju se u okviru konsultacija po članu IV Statuta Međunarodnog monetarnog fonda i traju do 23. aprila.

Tokom misije biće razmotrena aktuelna fiskalna, monetarna i ukupna makroekonomska kretanja u kontekstu pandemije koronavirusa.

Jorgovanka Tabaković
Jorgovanka Tabaković, Foto: Tanjug

Pored toga, konsultacije po članu IV Statuta Međunarodnog monetarnog fonda podrazumevaju i sveobuhvatnu analizu makroekonomskog okvira u kojem se sprovode politike, kao i izgleda za dalji privredni rast.

Analiza uključuje i adekvatnost ekonomske politike, eksternu stabilnost i održivost spoljnog duga zemlje.

Istovremeno, započeće i razgovori o osnovama novog ekonomskog programa koji bi Međunarodni monetarni fond podržao nefinansijskim, savetodavnim aranžmanom. S obzirom na snažan napredak koji je Srbija ostvarila u prethodnih osam godina, novi aranžman biće fokusiran na očuvanje postignutog i podršku nastavku sprovođenja strukturnih reformi na putu trasiranog snažnijeg i održivog privrednog rasta.

Redovne konsultacije po članu IV Statuta obavljaju se sa svim zemljama članicama u okviru nadzorne funkcije Međunarodnog monetarnog fonda, a prethodne konsultacije sa Srbijom obavljene su sredinom 2019. godine.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi