Pčele
Youtube/Printscreen
Pčele

Youtube/Printscreen

Pčele, Foto: Youtube/Printscreen

U Evropskoj uniji danas se može poručiti iz Kine med po ceni od 1,4 evra za kilogram, što je neuporedivo jeftinije od proizvođačke cene pravog, kvalitetnog meda. Uslov je da kupac poruči najmanje jedan šleper ovog meda transportovanog u buradima od 300 kilograma, rekao je Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije. 

Meda iz Kine trenutno nema u Srbiji što ne znači da ga možda neće biti.

- Biće ga onda kada se falsifikatorima bude više isplatilo da ga uvoze iz te zemlje. Ovako, sada umesto nekad dominantnih plagijata od glukozno-fruktoznog sirupa prave lažni med od čistog šećera, jer je jeftiniji - ističe Živadinović.

Prema istraživanju o antioksidativnim svojstvima meda ubedljivo najkalitetniji je heljdin koga u Srbiji, nažalost, nema dovoljno.

- Rusi ga imaju dosta, mi ne. Možda malo u tragovima u livadskom medu, tamo gde raste heljda. Sledeći je suncokretov med, pa sto praznih mesta i svi ostali - kaže Rodoljub Živadinović.

Tržište mnogih evropskih država preplavljeno je kineskim medom, to jest uglavnom mešavinama više vrsta meda. Ovakvo stanje praktično je postala konstanta na evropskom tržištu gde je, pre nekoliko godina, zabeležena minimalna cena kineskog meda od 0,9 evra po kilogramu. 

- Imamo primere sa hrvatskog tržišta gde se na deklaracijama može videti da je u teglu spakovan med iz više zemalja. Nekada i iz čak deset. On je najčešće minimalnog kvaliteta koji se zahteva propisima, ali daleko iza izvornog domaćeg meda - kaže Živadinović.

Tako, recimo u ovom medu dijastaza, mera prisustva pčelinjeg enzima u medu, iznosi osam jedinica, a u domaćem može biti 12, 15 pa i znatno više od 20.

Pčele Košnica Saće Med

Shutterstock

Pčele Košnica Saće Med, Foto: Shutterstock

Kina je uz EU najveći svetski proizvođač meda. Bez obzira na to pčelari tvrde da tako nisku proizvođačku cenu nije moguće postići ako se poštuju principi pravilne proizvodnje meda u kojoj nastaje kvalitetan proizvod.

Spekuliše se da do ovako jeftinog meda ta zemlja dolazi tako što pčelari vrcaju nezreo med koji se nakon toga u industriji dorađuje. 

Zbog sve veći problema u pčelarstvu Evripska unija če u cilju spasavanja ovog sektora, koji zapošljava sve manje ljudi, od 2020. do 2023. godine izdvojiti 240 miliona evra, što je za 11 odsto više nego u prethodnom periodu.