Porez, humanitarna pomoć
Alo!/Ognjen Radošević
Porez, humanitarna pomoć

Alo!/Ognjen Radošević

Porez, humanitarna pomoć, Foto: Alo!/Ognjen Radošević

Svi koji su se lane opredelili za petomesečno odlaganje plaćanja poreza i doprinosa, obavešteni su od Poreske uprave da otplata počinje 10. februara.

Plaća se dug podeljen na 24 rate.

Sa porezom na dobit i i na prihode od samostalnih delatnosti, u prošloj godini traženo je ukupno odlaganje poreskih obaveza od 130 milijardi dinara.

Oko 148 hiljada preduzeća i onih koji samostalno obavljaju delatnost, u svom sandučetu na portalu Porske uprave dobili su obaveštenja sa detaljnim planom otplate.

Iako je samo za poreze i doprinose traženo odlaganje plaćanja 115 milijardi dinara, u reprogram je ušao manji iznos.

Reprogramirano 78 milijardi

Pomoćnik direktora Poreske uprave Saša Dulić kaže da je reprogramirano oko 78 milijardi dinara duga, razlika koja se javlja je u tome što je određeni broj poreskih obveznika, svoje obaveze izmirio u celosti ili delimično, a jedan manji broj poreskih obveznika je ispao zbog nepoštovanja odredbi iz uredbe.

Najčešći razlog je otpuštanje radnika, a jedan broj firmi je zbog zatvaranja izgubio šansu za reprogram duga.

Oni koji će ga vraćati na rate kažu da neće biti lako plaćati tekuće i obaveze dospele iz prošle godine.

- Dobili smo i dobar nagoveštaj od predsednika da država i dalje ima nameru da pomaže privredi, ne onoliko izdašno kao prošle godine, ali, opet značajno, posebno u onim oblastima u kojima je došlo do velikog pada prihoda ili nemogućnosti rada - naglašava predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Prema Uredbi rata otplate poreskog duga ne može biti manja od hiljadu dinara, zbog toga je u nekim slučajevima rok otplate i kraći od 24 rate.

Da li redovno izmirujete poreske obaveze?

 

Ako se ne plati na vreme dug dospeva u celosti

- Svi oni koji ne budu svoje obaveze izmirivali tačno na vreme, njihov dug će dospeti u celosti i oni će u skladu sa zakonom biti tretirani kroz redovnu i prinudnu naplatu - ukazuje Saša Dulić.

Sredinom godine, kada stignu konačne prijave poreza na dobit, počeće i otplata tog poreza, nadležni procenjuju da je reč o iznosu od oko 17 miijardi dinara.

Pročitajte još:

Komentari (3)

djota

14.01.2021 13:15

pita li nas ko odakle vise,samo prete i uvode nove namete

knez

14.01.2021 16:16

A onaj matori stakor , Tomu provocirao do krajnjih granica. Mora da j zadovoljio svoju bolesnu frustraciju , Ko i zasto ga drzi u igri , mora da je gori od njega , ko zna kako ih ucenjuje.

Peđa

14.01.2021 20:05

Ljudi odakle više i od čega da plaćamo, svi su, pazari su upola a cene su sve skočile.