Bitkoin
EPA/SASCHA STEINBACH
Bitkoin

EPA/SASCHA STEINBACH

Bitkoin, Foto: EPA/SASCHA STEINBACH

Vrednost digitalnog novčića je u konstantnom "minusu" od ponoći, po srpskom vremenu, kada je cena dostigla skoro 49.000 dolara.

Tako je u poslednja 24 sata bitkoin oslabio za više od 6 procenata.

Tokom prošle nedelje bitkoin je prošao izvesnu korekciju, a sa njim i skoro sve druge kriptovalute.

Naime, pošto je 21. februara dostigao rekordnu vrednost od 58.000 dolara, što je dvostruko više nego prilikom ulaska u 2021. godinu, cena mu je prošlog petka pala na 44.000 ili 25 odsto manje od rekorda.

O značaju bitkoina dosta govori i najava američke bankarske grupacije Goldman Saks da će ponovo uspostaviti trgovinski biro namenjen kriptovalutama. Oni su takav biro pokrenuli još 2018. godine, ali je ovo otvaranje nastupilo u trenutku kada je vrednost bitkoina opala za 70 odsto, što je smanjilo interesovanje za trgovinu.

U međuvremenu se poboljšala i infrastruktura i popularnost kriptovaluta poput bitkoina, a procenjuje se da je i institucionalno interesovanje za kriptovalute tokom prošle godine poraslo za 470 odsto.

Zanimljivi su i rezultati nedavnog istraživanja softverske kompanije Kardifaj, koji su pokazali da samo 16,9 odsto investitora koji su kupili bitkoin potpuno razume vrednost i potencijal kriptovalute, dok 33,5 odsto kupaca ili ne zna ništa o ovoj oblasti ili je nivo njihovog znanja "u povoju".

Digitalni Juan, bitkoin

Shutterstock/ Mc_Cloud

Digitalni Juan, bitkoin, Foto: Shutterstock/ Mc_Cloud

Ipak, nedostatak znanja ili razumevanja nije ih sprečio od kupovine te virtuelne valute.

Obim ulaganja u kriptovalute je u januaru ove godine bio 23 puta veći nego 2019. godine, navodi Kardifaj, pri čemu je prosečan pojedinačni iznos kupovine porastao na 1.212 dolara u odnosu na samo 432 dolara u istom mešecu 2020.

Veliki investitori "guraju" bitkoin

Brojne kompanije, poput Square, Tesle ili MicroStrategy, u skorije vreme počele su da kupuju zalihe popularne kriptovalute u iznosima koji se mere stotinama miliona ili milijardama dolara, što ukazuje na potencijal za trgovanje kriptovalutama na duže staze.

Sve je počelo sa kompanijom Tesla koja je kupila bitkoine u vrednosti od 1,5 milijardi dolara, a potom je stigla najava i iz kompanije Apple da bi mogla da krene istim putem.

Ipak, trgovci i stručnjaci za kripto tržište podsećaju i da je mart tradicionalno najgori mesec za kriptovalute. Loši rezultati zabeleženi su od 2015. do 2018. godine, kao i 2020, sa padovima u rasponu od 15 do 60 odsto.

Pročitajte još: