Novac, dinari
Shutterstock
Novac, dinari

Shutterstock

Novac, dinari, Foto: Shutterstock

Poreska uprava objavila je spisak privrednih subjekata koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva u skladu sa Uredbom o utvrđivanju Programa rasporeda i korišćenja subvencija za podršku radu ugostiteljske i turističke privrede zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti kovid-19 izazvane virusom SARS-KoV-2.

Podsetimo, iz Vlade su nedavno usvojili ovu uredbu i saopštili da je izdvojeno 1,98 milijardi dinara za isplatu još jedne minimalne zarade za zaposlene u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, turističkim i rent-a-kar agencijama, prenela je eKapija.

Ugostitelji i turizam, tražili su podsetimo od NBS i novi moratorijum na kredite, ali im je iz centralne banke rečeno da se za takve benefite mogu obratiti poslovnim bankama.

Sada je i definitivno da će oko 2,1 miliona građana u Srbiji od januara imati veća primanja. Povišice za 1,7 miliona penzionera od januarske penzije već je moguće izračunati u dinar, a poznat je ju rast plata u javnom sektoru. Veća primanja tako treba da očekuju i najstariji, ali i oko 400.000 zaposlenih u javnom sektoru - medicinski radnici, profesori, vojnici, javna uprava...

Od janura će 120.000 zaposelnih u zdravstvu dobiti povišicu zarada od pet odsto.

Plate će istovremeno biti uvećane i u ostatku javnog sektora, ali po drugačijoj "formuli". Njima će, naime, januarska, februarska i martovska plata biti uvećana za 3,5 odsto. Potom, od 1. aprila njihove zarade će rasti još 1,5 odsto, tako da i njima ukupno povećanje bude pet procenata.

Svi penzioneri od janurske penzije treba da očekuju i linearni rast primanja za po 5,9 odsto. Posle povećanja, prosečna penzija će sa sadašnjih 27.769 dinara biti povećana na 29.407 dinara, odnosno za 1.638 dinara. Na 18. decembar penzionerima će biti uplaćena i novčana pomoć od po 5.000 dinara.

Pročitajte još: