UPRAVO POTPISANO! Otvara se gigant kod Bora! Vredi pola milijarde dolara!

Predsednik kompanije Ziđin Čen Ðinh izrazio je zadovoljstvo zbog potpisanog sporazuma sa Vladom Srbije kojim taj rudarski gigant nastavlja saradnju sa Srbijom.

Vulin i Kinezi
Antić i Kinezi, Foto: Tanjug/Rade Prelić

* Danas je potpisan sporazum kojim se nastavlja uspešna saradnja između Srbije i Kine

* Kod Bora se otvara gigant

* Vredi pola milijarde dolara

Kineska rudarska kompanija Ziđin, koja je vlasnik RTB Bora, otvoriće novi rudnik bakra u nalazištu Čukaru Peki kod Bora u naredne dve godine, a sporazum o razvoju tog projekta, čija je početna investicija blizu 500 miliona dolara, potpisan je danas u kineskom gradu Sjamenu.

Memorandum o razumevanju za razvoj Gornje zone rudnika bakra Timok kod Bora, poznatijeg kao Čukaru Peki, u ime Vlade Srbije potpisao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, a sa kineske strane predsednik kompanije Ziđin Majning Grup Ðinh Čen.

Kreditni rejting Srbije pozitivan! Jaka poruka investitorima!

AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 07.09.2019. 09:38 On je podsetio da je Srbija od 2015. potpuno neutralisala zaostatak u odnosu na uporedive zemlje i da zasluge za to pripadaju ekonomskoj politici.

Ministar Antić je posle ceremonije potpisivanja ugovora rekao da će kompanija Ziđin, koja je vlasnik rudnika RTB Bor, u nalazištu Čukaru Peki početi eksploataciju rude tokom 2021. godine i da će u otvaranje gornje zone Timoka investirati 474 miliona dolara.

- Kada to gornje nalazište, odnosno, ta zona uđe u punu eksploataciju godišnja proizvodnja biće oko 79.000 tona bakra. To je apsolutno u skladu sa svim dosadašnjim planovima koje smo realizovali sa Ziđinom - rekao je Antić novinarima u Sjamenu.

Kako je rekao, kineski gigant, koji je strateški partner Srbije sa kojim zajednički razvijamo RTB Bor, u našoj zemlji će proizvoditi više od 200.000 tona bakra godišnje, više od 120.000 tona iz sopstvenog koncentrata kompanije Ziđin Bor i oko 80.000 tona u okviru projekta Timok.

Predsednik kompanije Ziđin Čen Ðinh izrazio je zadovoljstvo zbog potpisanog sporazuma sa Vladom Srbije kojim taj rudarski gigant nastavlja saradnju sa Srbijom. 

U Sjamenu je danas potpisan i sporazum o uspostavljanju prijateljskih odnosa između grada Bora i okruga Šanghang u kojem se nalazi rudnik Ziđin.

- Bor je veoma važan za našu saradnju , a potpisani sporazumi su značajni za budući život oba grada- rekao je novinarima prvi čovek Ziđina. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić.

Pre potpisivanja sporazuma ministri Ljajić, Antić i Trivan su o novim mogućnostima saradnje razgovarali sa partijskim sekretarom zvaničnicima Juom Vejguom, iz provincije Fuđijan u kojoj je rudnik Ziđin. Takođe, srpska delegacija imala je i sastanak sa čelnicima provincije Šanksi predvođenim guvernerom Louom Jangšengom.

BONUS VIDEO: Predsednik Vučić obišao manastir Banjska

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi