Supermarket, market, tržni centar, kupovina
Shutterstock, ilustracija
Supermarket, market, tržni centar, kupovina

Shutterstock, ilustracija

Supermarket, market, tržni centar, kupovina, Foto: Shutterstock, ilustracija

Šminka, šamponi za kosu, kreme za lice i parfemi sadrže opasnu supstancu bisfenol A (BPA), koji može izazvati i kancer. Da stvar bude gora, u kozmetici se mogu pronaći i ništa manje otrovni ftalati.

Ove materije mogu da izazovu brojna oboljenja srca i krvotoka, poremećaj hormona, sterilitet, kao i nekoliko vrsta kancera, tvrde stručnjaci.

Kako kažu, tih materija nema u samim proizvodima, već u plastičnoj ambalaži u koju se pakuju. Međutim, pošto je reč o kozmetici koju svakodnevno koristimo, koncentracija fltalata i bisfenol A koju upija naša koža prevelika je i opasna po zdravlje.

Nutricionista Jovana Srejić objašnjava da je najopasnije to što od svako od nas svaki dan upotrebljava po nekoliko proizvoda za kožu, lice, telo i kosu koji sadrže ova dva opasna sastojka.

- Bisfenol A i ftalati sastojak su bočica šampona i balzama za kosu, raznih krema za lice i telo, kao i šminke koje često upotrebljavamo BPA se dodaje i parfemima kako bi miris duže trajao. Ove dve otrovne materije u malim procentima ''izlaze'' iz ambalaže i ulaze u proizvode koje stavljamo na lice i kožu.

Šminka

Shutterstock

Šminka, Foto: Shutterstock

- Da se takvi proizvodi ne koriste stalno, ne bi bilo većih problema. Ipak, pošto su u stalnoj upotrebi, ftalat i bisfenol A konstantno dolaze u dodir s našom kožom i tako ulaze u organizam - kaže Srejićeva.

Ona upozorava da je posebno rizično da takve proizvode koriste trudnice, jer mogu uticati na razvoj ploda.

- Ovi sastojci mogu da izazovu neplodnost i kod muškaraca i žena, ali su naročito opasne za trudnice. Prozvođače zakon ne obavezuje da ne pakovanju istaknu da ambalaža sadrži BPA, ali pojedini kozmetičarski saloni lanci žele da istaknu da su njihovu proizvodi bezbedni, pa na svoja pakovanja stavljaju oznaku ''BPA free''. Ta kozmetika ne sadrži bisfenol A, pa savetujem svima da obrate pažnju i kupuju samo proizvode sa tom oznakom - napominje Srejićeva.

Profesor na Hemijskom fakultetu Petar Pfendt objašnjava da su ftalati podjednako štetni i opasni kao BPA.

- Bisfenol A je otrovna supstanca, za koju je dokazano da je kancerogena i da može biti ''okidač'' za pojavu nekoliko vrsta kancera. Ftalati su takođe jako štetni. Oni se nalaze u svemu, nema gde ih nema. Recimo ako skinete grančicu sa drveta i odnesete na analizu, rezultati će pokazati da i u njima ima ftalata. Eto, toliko su rasprostranjeni - ističe Pfendt.