Održan prvi onlajn SEE Gaming Business Forum

Prvi SEE Gaming Business Forum, pod pokroviteljstvom Uprave za igre na sreću i Ministarstva finansija Republike Srbije, održan je onlajn juče u 10h časova.

SEE Gaming Business Forum
SEE Gaming Business Forum, Foto: Privatna arhiva

SEE Gaming Business Forum je prvi regionalni događaj koji se bavi svim poslovnim aspektima i interesnim sferama industrije igara na sreću, počevši od regulative, odgovornog priređivanja, poslovnih strategija, do primene tehnoloških rešenja, sa posebnim fokusom na tržište Jugoistočne Evrope.

Forum okuplja vodeća svetska i regionalna imena industrije, regulatorna tela i tehnološke kompanije. Pored predstavnika Uprave za igre na sreću Republike Srbije, na konferenciji su govorili i predstavnici Uprave za igre na sreću Malte i Evropske asocijacije priređivača za onlajn igre na sreću i klađenje (EGBA). Bili su prisutni i svi poznati međunarodni i lokalni brendovi, operateri i tehnološke kompanije poput: Betagy, Mozzart, Balkanbet, MaxBet, GVC, Sportingbet, Betsson, ElBet, Push Gaming, Relax Gaming, AskGamblers, Blinking, WM Equity Partners, itd.

Forum je otvorio gospodin Zoran Gašić, direktor Uprave za igre na sreću. On je istakao da mu je veliko zadovoljstvo što je deo ovog foruma i što je u društvu takvih stručnjaka iz industrije igara na sreću. Posebno se zahvalio na podršci Ministrastva finansija republike Srbije, kao i organizatorki gospođi Jasni Nedić i njenim saradnicima iz agencije New Angles Consulting.

Zoran Gašić
Zoran Gašić , Foto: Printscreen

- Imajući u vidu paneliste koji imaju veliko iskustvo i znanje, uveren sam da ćemo posle njihovog izlaganja obogatiti naše znanje. Za upravu, kao regulatorno telo, od izuzetnog je značaja da čujemo mišljenja i iskustva drugih kako bismo unapredili regulativu - rekao je on.

Istakao je da svi dele zajedničke ciljeve bez obzira da li se radi o regulatornom telu ili o priređivaču i da je jasno da je zaštita prihoda priređivača istovremeno i zaštita prihoda budžeta jedne države.

- Jedini cilj i interes ne treba da bude povećanje budžeta, već treba svi zajedno da radimo na zaštiti građana, posebno maloletnika, od bolesti zavisnosti, prevara i drugih štetnih posledica - izjavio je gospodin Gašić. 

On je, takođe dodao da je 11. aprila ove godine donet novi Zakon o igrama na sreću, a kojem je prethodila javna rasprava svih zainteresovanih strana i da se očekuje da svi podzakonski akti budu usvojeni najkasnije do kraja ove godine.

- Sa ponosom izražavam da jedan od noviteta koji je uprava od skoro omogućila jeste da priređivači primaju elektronska rešenja preko portala i dodao bih da se uprava intenzivno bavi suzbijanjem nevoljene konkurencije na tržištu koju legalnim priređivačima u Srbiji prave inostrane kompanije preko interneta. Istakao je da je to višegodišnji izazov i da taj problem traje već 10 godina. U tom smislu, Uprava je obavestila Narodnu banku Srbije, koja je obavestila sve druge banke i platne institucije da preduzmu određene mere kako bi onemogućili korišćenje svih platnih instrumenata, pre svega platne kartice izdate u Srbiji, za uplate uloga na inostrane sajtove. Razlog za ovakvo delovanje Uprave je i zaštita fiskalnih interesa Srbije i sprečavanje potencijalnog pranja novca, kao i zaštita građana od svih štetnih posledica - naveo je Gašić.

Ovaj problem u Srbiji ne sagledavaju svi na isti način. Određene nevladine organizacije smatraju da su ovim postupkom Uprave ugrožena osnovna ljudska prava, sloboda izražavanja, mišljenja i informisanja. Međutim, s obzirom na to da su igre na sreću delatnost kojoj je potrebna posebna dozvola, Uprava smatra da se internet stranice preko kojih se nelegalno priređuju igre na sreću u Srbiji ne mogu posmatrati kao i druge internet stranice za čiju delatnost nije neophodna posebna dozvola.

Za kraj je istakao da Uprava očekuje od legalnih priređivača u Srbiji da se javno oglase i daju svoje mišljenje, i nada se da će dobiti podršku od legalnih prirađivača.

Ceo Forum se održavao onlajn preko Zoom platforme. Učesnici ovog foruma su imali mogućnost da isprate ukupno 4 panela.

Biznis forum
Biznis forum, Foto: Printscreen Instagram

Pravi panel je počeo u 10:20 ujutru, i svi učesnici su mogli da čuju do kojih zakonodavnih izmena i harmonizacija je došlo u Evropskoj uniji, a da se tiču igara na sreću. O svemu tome su pričali iskusni predavači Milica Delević, Yanica Sant, Jessica Maier, Minja Bolesnikov, Martin Lycka i Greta Agius.

Biznis forum
Biznis forum, Foto: Printscreen Instagram

Na drugom panelu, koji je počeo u 11:35, učesnici su imali priliku da čuju koja je to najbolja strategija, kao i najbolji poslovni model, po kojem će uspeti u dobu digitala. Pored toga, predavači su otkrili koji su to najnoviji trendovi u industriji. Predavači na tom panelu su bili Ivan Stefanović, Sanja Isakov, Bojan Šćekić, Tyrone Dobbin, Nikola Teofilović i Lazar Miučin.

Biznis forum
Biznis forum, Foto: Printscreen Instagram

O odgovornoj igri i društvenoj odgovornosti na trećem panelu, koji je počeo u 12:50, pričali su Miloš Savić, CFA, Vasiliki Panousi, Tom Edmonds, Nadiya Attard, Zoran Puhac i Borjan Popović. Pored toga, otkrili su i koje su tajne dobrog poslovanja.

Biznis forum
Biznis forum, Foto: Printscreen Instagram

Forum su zatvorili Raymond Chan, Nikola Perić, Danko Vuković, Bojan Sovilj, Miloš Milovanović i Joseph Borg, koji su sa učesnicima za kraj podelili kako tehnologija ometa industriju igara na sreću i objasnili šta sve može da se uradi po pitanju toga.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi