SEE Gaming Business Forum
Privatna arhiva
SEE Gaming Business Forum

Privatna arhiva

SEE Gaming Business Forum, Foto: Privatna arhiva

SEE Gaming Business Forum je prvi regionalni događaj koji se bavi svim poslovnim aspektima i interesnim sferama industrije igara na sreću, počevši od regulative, odgovornog priređivanja, poslovnih strategija, do primene tehnoloških rešenja, sa posebnim fokusom na tržište Jugoistočne Evrope.

Forum okuplja vodeća svetska i regionalna imena industrije, regulatorna tela i tehnološke kompanije. Pored predstavnika Uprave za igre na sreću Republike Srbije, na konferenciji su govorili i predstavnici Uprave za igre na sreću Malte i Evropske asocijacije priređivača za onlajn igre na sreću i klađenje (EGBA). Bili su prisutni i svi poznati međunarodni i lokalni brendovi, operateri i tehnološke kompanije poput: Betagy, Mozzart, Balkanbet, MaxBet, GVC, Sportingbet, Betsson, ElBet, Push Gaming, Relax Gaming, AskGamblers, Blinking, WM Equity Partners, itd.

Zoran Gašić

Printscreen

Zoran Gašić , Foto: Printscreen

- Imajući u vidu paneliste koji imaju veliko iskustvo i znanje, uveren sam da ćemo posle njihovog izlaganja obogatiti naše znanje. Za upravu, kao regulatorno telo, od izuzetnog je značaja da čujemo mišljenja i iskustva drugih kako bismo unapredili regulativu - rekao je on.

Istakao je da svi dele zajedničke ciljeve bez obzira da li se radi o regulatornom telu ili o priređivaču i da je jasno da je zaštita prihoda priređivača istovremeno i zaštita prihoda budžeta jedne države.

- Jedini cilj i interes ne treba da bude povećanje budžeta, već treba svi zajedno da radimo na zaštiti građana, posebno maloletnika, od bolesti zavisnosti, prevara i drugih štetnih posledica - izjavio je gospodin Gašić. 

On je, takođe dodao da je 11. aprila ove godine donet novi Zakon o igrama na sreću, a kojem je prethodila javna rasprava svih zainteresovanih strana i da se očekuje da svi podzakonski akti budu usvojeni najkasnije do kraja ove godine.

- Sa ponosom izražavam da jedan od noviteta koji je uprava od skoro omogućila jeste da priređivači primaju elektronska rešenja preko portala i dodao bih da se uprava intenzivno bavi suzbijanjem nevoljene konkurencije na tržištu koju legalnim priređivačima u Srbiji prave inostrane kompanije preko interneta. Istakao je da je to višegodišnji izazov i da taj problem traje već 10 godina. U tom smislu, Uprava je obavestila Narodnu banku Srbije, koja je obavestila sve druge banke i platne institucije da preduzmu određene mere kako bi onemogućili korišćenje svih platnih instrumenata, pre svega platne kartice izdate u Srbiji, za uplate uloga na inostrane sajtove. Razlog za ovakvo delovanje Uprave je i zaštita fiskalnih interesa Srbije i sprečavanje potencijalnog pranja novca, kao i zaštita građana od svih štetnih posledica - naveo je Gašić.

Ovaj problem u Srbiji ne sagledavaju svi na isti način. Određene nevladine organizacije smatraju da su ovim postupkom Uprave ugrožena osnovna ljudska prava, sloboda izražavanja, mišljenja i informisanja. Međutim, s obzirom na to da su igre na sreću delatnost kojoj je potrebna posebna dozvola, Uprava smatra da se internet stranice preko kojih se nelegalno priređuju igre na sreću u Srbiji ne mogu posmatrati kao i druge internet stranice za čiju delatnost nije neophodna posebna dozvola.

Za kraj je istakao da Uprava očekuje od legalnih priređivača u Srbiji da se javno oglase i daju svoje mišljenje, i nada se da će dobiti podršku od legalnih prirađivača.

Ceo Forum se održavao onlajn preko Zoom platforme. Učesnici ovog foruma su imali mogućnost da isprate ukupno 4 panela.

Biznis forum

Printscreen Instagram

Biznis forum, Foto: Printscreen Instagram

Pravi panel je počeo u 10:20 ujutru, i svi učesnici su mogli da čuju do kojih zakonodavnih izmena i harmonizacija je došlo u Evropskoj uniji, a da se tiču igara na sreću. O svemu tome su pričali iskusni predavači Milica Delević, Yanica Sant, Jessica Maier, Minja Bolesnikov, Martin Lycka i Greta Agius.

Biznis forum

Printscreen Instagram

Biznis forum, Foto: Printscreen Instagram

Na drugom panelu, koji je počeo u 11:35, učesnici su imali priliku da čuju koja je to najbolja strategija, kao i najbolji poslovni model, po kojem će uspeti u dobu digitala. Pored toga, predavači su otkrili koji su to najnoviji trendovi u industriji. Predavači na tom panelu su bili Ivan Stefanović, Sanja Isakov, Bojan Šćekić, Tyrone Dobbin, Nikola Teofilović i Lazar Miučin.

Biznis forum

Printscreen Instagram

Biznis forum, Foto: Printscreen Instagram

O odgovornoj igri i društvenoj odgovornosti na trećem panelu, koji je počeo u 12:50, pričali su Miloš Savić, CFA, Vasiliki Panousi, Tom Edmonds, Nadiya Attard, Zoran Puhac i Borjan Popović. Pored toga, otkrili su i koje su tajne dobrog poslovanja.

Biznis forum

Printscreen Instagram

Biznis forum, Foto: Printscreen Instagram

Forum su zatvorili Raymond Chan, Nikola Perić, Danko Vuković, Bojan Sovilj, Miloš Milovanović i Joseph Borg, koji su sa učesnicima za kraj podelili kako tehnologija ometa industriju igara na sreću i objasnili šta sve može da se uradi po pitanju toga.

Pročitajte još: