Banka Kredit
Shutterstock
Banka Kredit

Shutterstock

Banka Kredit, Foto: Shutterstock

Gotovinski i refinansirajući krediti bili su najprodavaniji proizvod u bankama. Odobreno je čak 400 milijardi dinara gotovinskih kredita.

Ekspanzija gotovinskih kredita počela je smanjenjem kamate i produženjem roka otplate i do 12 godina, što je mnogima dalo kreditnu sposobnost. Keš kreditima se više nisu samo plaćali računi, već i refinansirali drugi krediti, kupovali automobili pa čak i nekretnine.

Za Narodnu banku to je bio signal za uzbunu i zato je reagovala da ne bi došlo do povećanja teško naplativih kredita bez obezbeđenja, odnosno garancije.

„To je odgovor na prepoznatu potrebu za proaktivnom reakcijom NBS na sve učestaliju pojavu nenamenskog neobezbeđenog kreditiranja stanovništva po neopravdano dugim rokovima. Nivo kreditne zaduženosti od 60 odsto, od zarade i prekoračenje bilo kog fizičkog lica nakon novih odredbi, obavezuje banku da o potraživanju od tog dužnika obavesti Narodnu banku“, navode u Narodnoj banci.

Pročitajte još:

Ekonomisti kažu da su banke već ranije znale za mere Narodne banke i da su one dobre i za njih kako bi predupredile rizik. To znači, ako imate neto zaradu 50.000, rata ne može da prelazi 30.000 dinara, prenosi RTS.