IZ VLADE SRBIJE POTVRĐENO Od 1. januara će svako domaćinstvo plaćati eko-taksu, ako zagađujete životnu sredinu moraćete da izdvojite od 1.200 do 2 miliona dinara (KOMPLETAN SPISAK)

Iz Vlade Srbije nam je potvrđeno da je doneta nova Uredba o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje utiču na životnu sredinu

Beograd, šetnja, građani
Beograd, šetnja, građani, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Vlada Srbije je na poslednjoj sednici usvojila Uredbu o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje negativno utiču na životnu sredinu prema količini zagađenja, kojom je definisala eko-taksu za pravna i fizička lica od 1.200 do dva miliona dinara

To praktično znači da će se ova naknada ubuduće plaćati po principu "plati koliko zagađuješ", koji je definisan Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara. Ujedno je ovim dokumentom konkretizovana i uredba koja je doneta početkom godine. Ta konkretizacija podrazumeva utvrđivanje tri kategorije delatnosti koje zagađuju životnu sredinu, i to one koje imaju veliki negativan uticaj, srednji i mali. U okviru svake od ove tri kategorije, postoji i dodatna klasifikacija koja se odnosi na veličinu kompanije. Upravo tom klasifikacijom se omogućava da dve kompanije različite veličine, bez obzira na to što su svrstane u istu kategoriju, primera radi velikog zagađivača, neće platiti istu naknadu. Ona koja je velika izdvojiće za eko-taksu dva miliona dinara, a ona koja se tretira kao mikropravno lice - samo 20.000 dinara.

Izvor iz Nemanjine 11 tvrdi da od ove počasti nisu izuzeta ni fizička lica.

- Reč je o domaćinstvima koja utiču na zagađenje životne sredine korišćenjem grejnih uređaja, hemijskih sredstava, proizvoda koji nakon upotrebe postaju otpad. Za njih je predviđena taksa od 1.200 dinara za kalendarsku godinu. Treba da se zna da je sastavni deo uredbe i tabela kojom su definisane delatnosti koje imaju veliki, srednji i mali uticaj na životnu sredinu. U prvu grupu, između ostalih, spadaju kompanije koje se bave rudarstvom, ali i one koje prerađuju drvo, tekstil i meso, plastiku. U drugoj, odnosno srednjoj, svrstani su uzgoj stoke, prerada voća i povrća, proizvodnja sladoleda, mleka, dok je u treću grupu malih zagađivača svrstana trgovina na veliko i malo. Važno je da je ova uredba ovakvom kategorizacijom stvorila uslove da eko-taksa ne zavisi od volje lokalnih sredina, već da bude ista za sve i da zavisi samo od stepena negativnog uticaja proizvodnje neke kompanije na životnu sredinu - navodi sagovornik.

On navodi da je uvođenje ovakve prakse inicirala PKS.

- Ekološka taksa je do sada naplaćivana po principu "zagađivač plaća" po dva kritetijuma - kvadratnom metru ili bruto ostvarenom prihodu, pa je na lokalu bilo velikih razlika. Ovom uredbom taksa će se plaćati na osnovu zagađenja koje kompanija prouzrokuje, ako ga pravi - plaća je, ako ne - neće biti izdataka. Drugim rečima, shodno zagađenju koje puštaju u vodu, vazduh ili tlo poput azotnih oksida, sumpor-oksida i tako dalje, određivaće se i visina naknade. Ovakvom naplatom ekološke takse naša zemlju potpuno će ispuniti i standarde Evropske unije u toj oblasti, a povećaće i izdvajanja za troškove životne sredine od 0,8 do jedan odsto BDP-a, što je i prosek Unije - navodi sagovornik.

Važi od 1. januara

Iz Vlade Srbije nam je potvrđeno da je doneta nova Uredba o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje utiču na životnu sredinu.

- Uredba će se primenjivati nakon objavljivanja u Službenom glasniku, izuzev dela koji se odnosi na odredbu četiri, koja se odnosi na fizička lica, čija je važnost od 1. januara 2020. godine - kažu u Nemanjinoj 11.

Cenovnik taksa

Iznos za delatnosti koje imaju veliki negativan uticaj na životnu sredinu

2.000.000 - velika pravna lica
500.000 - srednja
200.000 - mala
20.000 - mikro

Iznos za delatnosti koje imaju srednji negativan uticaj

1.000.000 velika pravna lica
250.000 srednja
100.000 mala
10.000 mikro

Iznos za delatnosti koje imaju mali negativan uticaj

500.000 velika pravna lica
125.000 srednja
50.000 mala
5.000 mikro
1.200 za fizička lica

* iznos je u dinarima i odnosi se na kalendarsku godinu

 • Korisnik: Adam
  13/12/2019 - 00:09
  Ljudi i životinje troše kiseonik. Udahnu i potroše kiseonik a izdišu otrovni ugljendioksid. I to treba oporezovati. Veliko zagadjenje od disanja.
 • Korisnik: MajaM
  12/12/2019 - 22:21
  Dobra ideja. Oporezujte i automobile. Grad je poceo da liči na deponiju automobila. Zagadjenje je vdliko od njih plus zagadjenje bukom.
  • Vojo @MajaM
   12/12/2019 - 23:47
   Porez na automobile se odavno plaća.
  • Marin @MajaM
   13/12/2019 - 10:07
   Vlasnici automobila plaćaju odavno porez na auto.
 • Korisnik: Zoran
  12/12/2019 - 15:42
  Da smo u Francuskoj ovo sigurno ne bi proslo ovako u Srbiji moze sta hoce. Mi cutimo i placamo.
  • bager @Zoran
   12/12/2019 - 21:55
   U Francuskoj se placa eko taksa uracunata jee za svaki proizvod i artikal,,tako da se posebno nista ne placa ,,euro 3 nije zabranjen i nece biti zabranjen,postoji sistem vineta po karakteristikama motora i vinjete su od 0 do 6,,nla ,kao najcistiji ,po cistoci vazduha ,zagadjenju u velikum gradovima se unapred najavi zabrana ulaska vozilima sa vinjetama na primer 4,5 i 6,,dok 0,1 i dva mogu voziti tog dana u zoni i po gradu,, lako je naci na internetu opis ovoga svako vozilo mora da ima vinjetu
 • Korisnik: Dača
  12/12/2019 - 14:37
  Znači čak i da ne zagađujemo ima da plaćamo, makar ovih 5000 dinara... govorim o preduzećima.
 • Korisnik: Snežana
  12/12/2019 - 14:34
  U koju kategoriju spadaju škole,vrtići i ostala državne ustanove. Dokle više dažbine,počeće da naplaćuju na dimjake i crep sa kuća će da počnu da skidaju. Prodaj te nas EU i ovako se osećamo kao robovi,pa bar da znamo i zvanično svoj status-robovi
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi