Donald Tramp
Tanjug/AP
Donald Tramp

Tanjug/AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

Američki sekretarijat za trgovnu saopštio je da će nove restrikcije za 33 kineske kompanije i institucije stupiti na snagu u petak.

Prošlog meseca sekretarijat je najavio da će 33 kineske kompanije biti stavljene na "crnu listu" zbog toga što pomažu kineskim vlastima da špijuniraju manjinsku, muslimansku etničku grupu Ujgure sa severozapada zemlje, a drugi razlog je povezanost pojedinih kompanija sa kineskim vojnim programom oružja za masovno uništenje, izvestio je Rojters.

Restrikcije podrazumevaju da kineske kompanije i institucije sa američke "crne liste" ne mogu da prodaju američke proizvode ili one proizvedene izvan SAD uz pomoć američke tehnologije.

Komentari (3)

Susak

04.06.2020 20:09

Drago mi je samo zbog EPLA, vidicemo kako ce sad Epl proc na trzistu . I ovako je u odnosu kvalitete i tehnologije bio preskup u odnosu na ostale . Zato noga iz Kine. Pa da vidimo kolko ce sad kostat iphon kad se proizvede u Americi. Sa njihovom radnom snagom.

Vogel

05.06.2020 16:27

@Susak - Ima da propadne druže. On je pre skup. Huawei i shaomi imaju bolje telefone. A Samsung i LG i još neki imaju najbolje televizore. I kompjuterske monitor. Pozz

vladimir

04.06.2020 22:37

Mogu oni Kini pljunuti pod prozor. Amerika Kini duguje na svaki dolar pola dolara. Hartije od vrednosti koje je Kina kupila od SAD su garantovane zlatnim polugama i jedina zemlja na planeti koja ima ključeve od trezora dok se dug ne otplati. Samo na kamate Amerika daje 15% bruto budžeta mesečno. Ko će to da plati? Putin je na vreme se skoro otarasio vrednosni papira koje je Rusija otkupila da se spase američka privreda 2008.g.