Kafić
Alo!/ Masanori Jošida
Kafić

Alo!/ Masanori Jošida

Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Prema saznanjima, pojedini ugostitelji, pre svega vlasnici kafića već su svojim radnicima najavili da će novo, skraćeno vreme i smanjeni obim posla uticati na njihove plate. Neki će ih odmah smanjiti, dok se drugi dovijaju pa idu po sistemu jedan slobodan dan više.

- Skraćene su nam smene. Druga smena, na primer, koja je trajala od 14h do 23h sada počinje u podne, ali traje samo do 18h. Obavešteni smo da zbog toga ne možemo da očekujemo ni pun iznos plate. Problem je što je teško trenutno raditi dodatni posao, jer sve slične delatnosti imaju sličan problem - priča D. M. (25), konobar u jednom prestoničkom kafiću.

Da li imate sličnih problema na poslu?

 

Proveravali smo da li poslodavci na to imaju pravo?

Takođe, odredbom člana 117. Zakona o radu, propisano je da zaposleni ima pravo na naknadu zarade u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu za vreme prekida rada do koga je došlo naredbom nadležnog državnog organa ili nadležnog organa poslodavca zbog neobezbeđivanja bezbednosti i zaštite života i zdravlja na radu, koja je uslov daljeg obavljanja rada bez ugrožavanja života i zdravlja zaposlenih i drugih lica.

- Dakle, za deo radnog vremena utvrđenog ugovorom o radu u kojem zaposleni u ugostiteljskom objektu ne radi, odnosno odsustvuje sa rada zbog privremenog skraćenja radnog vremena, kao jedne od mera Vlade u suzbijanju epidemije КOVID19, poslodavac je dužan da zaposlenom, u skladu sa odredbama čl. 116. i 117. Zakona o radu isplati naknadu zarade - jasni su u resornom ministarstvu.

Šta da radite i kome da se žalite ako nije tako?

Ukoliko zaposleni smatra da su njegova prava iz radnog odnosa povređena, može se obratiti nadležnoj inspekciji, kažu nam u Ministarstvu.

Za grad Beograd, ukoliko je razlog obraćanja smanjenje plate i druge pojedinosti u vezi sa radnim odnosima, zaposleni može da se obrati na broj 011/2602 – 593, dok je za prigovore u vezi sa kršenjem propisanih mera bezbednosti i zdravlja na radu broj 011/2606 – 555.

Za druge gradove, zaposleni mogu da kontaktiraju nadležnu inspekciju rada u svom mestu ili okrugu.

Pročitajte još: