Siniša Mali
Alo!/Ana Paunković
Siniša Mali

Alo!/Ana Paunković

Siniša Mali, Foto: Alo!/Ana Paunković

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali danas je poslanicima Narodne skupštine predstavio Predlog zakona o igrama na sreću i ocenio da se njegovim donošenjem povećava stepen društvene odgovornosti priređivača i da se stvaraju uslovi za napredniji sistem nadzora.

„Osnovni razlozi donošenja zakona su povećanje stepena društvene odgovornosti, smanjenje sive ekonomije, uspostavljanje elektronskog sistema nadzora nad priređivačima, zaštita državnih interesa, odnosno povećanje budžetskih prihoda, kao i bolje uređenje tržišta igara na sreću i približavanje evropskim standardima“, naveo je Mali.

Ministar je objasnio da se ovim Predlogom direktno stvaraju uslovi za smanjenje sive ekonomije.

„U svrhu smanjenja sive ekonomije, efikasnije naplate budžetskih prihoda i vršenja nadzora od strane Uprave za igre na sreću, predviđeno je uspostavljanje elektronskog sistema nadzora i obaveza priređivača da koriste informaciono-komunikacioni sistem, koji omogućava čuvanje, arhiviranje i razmenu podataka elektronskim putem sa Upravom“, rekao je Mali.

Siniša Mali

Alo!/ Dejan Briza

Siniša Mali, Foto: Alo!/ Dejan Briza

On je naglasio da je predloženi tekst zakona usklađen sa Zakonom o opštem upravnom postupku, čime se smanjuju troškovi administracije i troškovi priređivača, a ujedno pojednostavljuju upravni postupci, smanjuje obim dokumentacije, odnosno stavaju uslovi za elektronski sistem poslovanja (eUprava).

Ministar je poslanicima predstavio niz bilateralnih i ekonomskih sporazuma, kojima je usmerena veća pažnja na unapređenje trgovinske razmene, očuvanje životne sredine, uređenje zapošljavanja izdržavanih lica diplomatskih i konzularnih predstavništava, ali i na saradnju prilikom izgradnje, upravljanja, održavanja, rekonstrukcije i sanacije gasovoda koji prelazi preko državne granice sa Mađarskom.

Između ostalog, poslanici će razmatrati Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o kontroli i žigosanju predmeta od dragocenih metala, sa aneksima I i II, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Saveta ministara Bosne i Hercegovine i Vlada ostalih Strana Inicijative za prevenciju i spremnost u slučaju katastrofa za region Jugoistočne Evrope.

Raspravljaće se i o unapređenju elektronskog poslovanja sa Crnom Gorom, jer je pred poslanicima i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Crne Gore o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usluga od poverenja koje se pružaju u Republici Srbiji i usluga sertifikovanja za elektronske transakcije koje se pružaju u Crnoj Gori.