Novac, isplata, šalter
Tanjug/Filip Krainčanić
Novac, isplata, šalter

Tanjug/Filip Krainčanić

Novac, isplata, šalter, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Tri su najčešća pitanja kada govorimo o novčanoj pomoći države građanima. Kada ću dobiti novac, u kom roku moram da ga podignem i da li država, ukoliko to ne učinim u narednih nekoliko meseci, ima pravo da ga povuče sa računa.

Odgovori su sledeći - ukoliko ste ispravno popunili prijavu novac možete očekivati najkasnije do 7. juna kada je i poslednji rok države za isplatu. Redosled isplate ne zavisi od toga kada ste se prijavili, već od banke u kojoj imate račun. Praktično, država odlučuje o bankama na čije će račune puštati novac danas, sutra ili neki drugi dan.

Takođe, moguće je i da se novac na račune jedne banke pušta u nekoliko turnusa tokom nekoliko dana, što je i odgovor na pitanja poput "zašto sam ja dobila sto evra, a nije moj suprug koji je u istoj banci i koji se prijavio za pomoć isti dan kao i ja".

Odgovor na pitanje u kom roku moram da podignem novac i da li država, ukoliko to ne učinim u narednih nekoliko meseci, ima pravo da ga povuče sa računa, dobar je iz ugla mnogih građana - i onih koji žive u inostranstvu i onih koji nemaju račune u bankama, a dobiće namenski, ali i najstarijih koji novac dižu isključivo lično.

Kako su nam potvrdili u Ministarstvu finansija "novac stoji na računu dok ga vlasnik ne podigne. Praktično, rok za podizanje novca ne postoji i država ne može da ga povuče.

"Važna informacija je i to, da ako je lice preminulo, novac će se naći u njegovoj ostavinskoj masi", potvrdili su nam u resornom ministarstvu.

Novac, u prevodu ne može niko da vam "otme".

Da li sam se prijavio dobro?

Građani koji nisu obavešteni od banke da im je uplata legla na račun, u dva koraka mogu da provere da li je novac uplaćen.

Prvo, potrebno je da posetite sajt: https://idp.trezor.gov.rs/. Na ovom sajtu postoji opcija "Provera statusa prijave". Potrebno je da ubacite svoje podatke JMBG i broj lične karte i dobićete obaveštenje da li vas novac očekuje ili ne.

Ko sve ima pravo na 100 evra

Pravo na 100 evra imaju i državljani koji su rođeni u Republici Srbiji, sa prebivalištem u Srbiji, a koji su radili i primaju penziju iz inostranstva. I oni moraju da se prijave preko portala Uprave za trezor ili putem kontakt centra.

Komentari (1)

sanja

28.05.2020 15:31

A sta je sa ljudima koji su predali za novu i koja im je gotova ali zbog zatvorenih AD Prelaza nisu u stanju otici po nju i podici je,a dok ne odu da je podignu iz MUP-a kazu da ne moze im biti registrovana u sistemu .. o Tome niko nije poveo red.. POZZ sa KIM