Penzioneri došli da podignu 100 evra od države
Alo!/D. Briza
Penzioneri došli da podignu 100 evra od države

Alo!/D. Briza

Penzioneri došli da podignu 100 evra od države , Foto: Alo!/D. Briza

Kako je kompanija saopštila, akcionarima će biti isplaćeno dividende u ukupnom iznosu od oko 4,4 milijarde dinara, odnosno 25 odsto neto dobiti NIS-a u 2019. godini koja je iznosila 17,7 milijardi dinara.

Akcije NIS početkom 2010. godine dobilo je 4,8 miliona građana, a svako od njih dobio je po pet akcija ove naftne kompanije. Kada će biti isplata dividende i kada novac treba očekivati na računima, još uvek nije poznato. Ono što se zna jeste da je kompanija prethodnih godina dividendu isplaćivala posle leta.

Novac od dividende građani mogu da podignu na šalteru preduzeća Pošta Srbije uz obavezno pokazivanje lične karte. Dakle, sve što je potrebno jeste lično prisustvo, lična karta i rečenica da hoćete da podignete novac po osnovu dividende od akcija NIS. Građani koji nemaju račun za besplatne akcije u Pošti novac od dividende mogu da podignu u svojoj banci.

S druge strane, novac od akcija mogu da dobiju samo ukoliko deonice prodaju, a to je moguće takođe u Pošti davanjem naloga za prodaju.

Na računu 10.000 dinara

U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, sada na računu imate nešto više od 10.000 dinara. Jedna akcija NIS na berzi vredi 599 dinara, a pet koliko je svaki građanin dobio ukupno 2.995 dinara. Akcija Aerodroma vredi 865 dinara, a građanima je na račun uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda. Na ime dividendi tokom prethodnih nekoliko godina NIS, Aerodrom i Telekom Srbija svakom građaninu su uplatili po ukupno 4.587 dinara.