DRŽAVA INTERVENIŠE PO DRUGI PUT Novac će dobiti više od pola miliona građana, a ovo je tačan datum isplate

Država će u četvrtak početi isplatu minimalnih zarada za zaposlene u privatnim firmama koje su se prijavile za pomoć države

Novac, isplata, šalter
Novac, isplata, šalter, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Minimalac, koji iznosi nešto više od 30.000 dinara, dobiće nešto više od milion zaposlenih, a za tu namenu država će uplatiti oko 32 milijarde dinara na račune 232.000 preduzeća koja su se prijavili za pomoć.

Praktično već sledeći dan, u petak 5. maja, radnici novac mogu očekivati i na svojim računima pod uslovom, naravno, da im poslodavac prebaci dobijeni novac od države. To će najvećem broju zaposlenih biti drugi deo majske zarade.

Prva tranša je isplaćana u prvoj nedelji maja, a treći i poslednji minimalac država će isplatiti u prvoj nedelji jula.

Više od milion zaposlenih dobiće ukupno po 750 evra pomoći od države i to je deo ekonomskog paketa podrške države vrednog 5,1 milijardu evra. Preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća dobijaju po ceo minimalac, a zaposleni u velikim preduzećima po 15.000 dinara po radniku.

Ko ima pravo na minimalac

Pravo na minimalac imaju radnici koji su prijavljen. Firma u kojoj rade mora da bude osnovana pre 15. marta ove godine, a uslov je i da nije registrovala prekidanje delatnosti pre ovog datuma, a tokom vanrednog stanja. Tako će minimalac biti uplaćen onima koji imaju ugovor o radu, ugovor na određeno ili na neodređeno vreme. Pritom se na isti način tretiraju zaposleni sa punim radnim vremenom, odnosno nepunim radnim vremenom, bez obzira da li je reč o zaposlenom na određeno ili neodređeno.

Što se tiče zaposlenih koji su primljeni u radni odnos 01.04.2020. godine, poslodavac po osnovu ovih zaposlenih može ostvariti pravo na minimalac za dva meseca.

Ko nema pravo na minimalac

Pravo na minimalac pritom nemaju lica angažovana po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima, kao ni ostala lica koja su angažovana van radnog odnosa. U ovoj grupi najčešće su sezonci. Takođe, u slučaju da preduzetnik istovremeno ima status zaposlenog a penzioner je, on nema pravo na minimalac. Pravo na ovakvu direktnu pomoć države nemaju ni trudnice i porodilje kojima celu zaradu isplaćuje država.

Povezane vesti

 • Korisnik: Milena.oskar.mesaros@gmail.com
  02/06/2020 - 22:34
  A sta mi koji smo na edukaciji u firmama gde se vodimo kao ne zasposleni hocemo i mi dobiti taj minimalac?
 • Korisnik: Dragacevac
  02/06/2020 - 14:24
  Jeste, al problem je sto poslodavac nece da uplati minimalac i plus te pare sto daje drzava. VEC samo 30000 plus koliko fali do minimalca. A na pitanje sto nema tih para odgovor je "TO JE POMOC FIRMI NE RADNICIMA" UZAS SVE LOPUZE I MISLI DA SE OGREBU OD RADNIKE 😱😱😱😱 I SEBI PARE U DZEP.
  • Lion @Dragacevac
   02/06/2020 - 19:29
   Sve im malo, neka sudice im Bog sto se bogate na nasoj grbaci. I u kompaniji u kojoj radim je tako kao sto ste opisali.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi