Fabrika, radnici
Shutterstock
Fabrika, radnici

Shutterstock

Fabrika, radnici, Foto: Shutterstock

* Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da će japanska Tojo korporacija investirati 390 miliona evra u fabriku u Inđiji, samo u prvoj fazi

* Tojo će početi izgradnju fabrike u Srbiji već u maju 2020. godine, pokrenuće proizvodnju guma u januaru 2022. godine

* Nova radna mesta za preko 500 ljudi, plate znatno veće od proseka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da će japanska Tojo korporacija investirati 390 miliona evra u fabriku u Inđiji, samo u prvoj fazi, a da se za Srbiju odlučila posle tri godine pregovaranja i istraživanja tržišta.

Pročitajte još:

Vučić je, na vanrednoj konferenciji za štampu, istakao da se za investiciju japanske korporacije borilo više zemalja centralne, istočne i juže Evrope, te da su u "poslednjem krugu" preostale samo Poljska i Srbija.

„Pre nekoliko minuta sam dobio zvanično pismo od ovog značajnog japanskog investitora. Gospodin Šimizu je rekao da će Tojo tajer, najpoznatiji proizvođač guma doći u Srbiju", rekao je on.

Vučić je kazao da je njihova investicija u prvoj fazi 390 miliona evra, i da se radi o ulaganju u Inđiju.

Prema njegovim rečima biće zaposleno najpre 523 ljudi, koji će imati značajno veće plate od prosečnih u Srbiji.

Veličinu investicije ilustrovao je podatkom da je 400 miliona evra 12 do 13 odsto ukupnih investicija u Srbiji, što je više nego što na godišnjem nivou ima ukupno Bosna i Hercegovina i značajno više od Severne Makedonije i Crne Gore.

"To je samo dva puta manje nego što je imala Hrvatska, kao članica EU, u prošloj godini", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će u narednim mesecima početi izgradnja na 60 hektara zemljišta.

Preneo je da se u jednom delu pisma navodi da oni smatraju da ovo nije kraj saradnje, već da imaju i dodatne ideje kako da prošire posao.

"Nadamo se, a oni nikada ne vole da se o tome govori unapred, ali se nadamo da će dalje nastaviti razvoj kroz naučno istraživački centar, test centre i ostalo što dolazi", rekao je Vučić.

On je istakao da su u ovoj fabrici prosečne plate značajno, dramatično više od prošecnih plata u Srbiji, ali je dodao da ne može da precizira iznos pre nego što poslodavci saopšte radnicima.

Navodeći da će u prvoj fazi biti zaposleno 523 radnika, Vučić kaže da je izgradnja te fabrike velika vest za Inđiju, Srem, delove Novog Sada, Kać, ali i Beograd.

Džip gume

Profimedia

Gume, Foto: Profimedia

Vučić kaže da će se u fabrici proizvoditi premijum gume najvišeg kvaliteta za renomirane proizvođače automobila.

Proizvodiće se od pet do deset miliona guma prvog ranga, istakao je Vučić i dodao da je ovo prva fabrika japanskog proizvođača u Evropi.

Predsednik je ponovio da su ulaganja potrebna i u Topličkom okrugu - Prokuplju, Kuršumliji, Blacu, Žitorađi, te dodao da se nada da će vlada doneti odluku o dodatnim podsticajima za ulaganja u taj okrug.

Mora se, kaže, uraditi još i za Kragujevac, Valjevo, Prijepolje, Sombor, Plandište i druga mesta.

"Ali, čini mi se da ovime dramatično snažimo Vojvodinu, ceo Srem", rekao je Vučić i dodao da će nova kompanija zapošljavati inženjere iz Beograda i Novog Sada.

Još jednom je zahvalio Šinzu Abeu, koji je prvi japanski premijer koji je posetio Srbiju posle 40 godina, dodajući da je dolazak velike japanske kompanije rezultat i njegove posete.

"Dobrodošli, japanski prijatelji, želimo da ostanete još dugo ovde i da otvorite još mnogo fabrika u zemlji. Nadamo se da će se nastaviti ulaganja u Srbiji. Ovo je toliko važna vest da će se rezultati videti u budućnosti", rekao je Vučić.

"Pobediti Poljsku..., a da Japanci oldučuju među više zemalja centralne i istočne Evrope, velika je stvar", zaključio je predsednik Srbije.

Aleksandar Vučić

Tanjug/Dragan Kujundžić

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Novu veliku japansku investiciju u Srbiji, proizvodnju premijum guma, koju je danas najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokreće kompanija "Tojo tajer" (Toyo Tire & Rubber Co. Ltd.), jedan od vodećih svetskih proizvođača guma.

O kompaniji

Ovaj koncern trenutno ima više od 6.000 zaposlenih.

Osnovana je 1945. godine, sa sedištem grupacije u Osaki u Japanu.

Poslovne aktivnosti grupe zasnivaju se na tri osnovne grane - gume, automobilska tehnologija i hemikalije.

Gume Tojo tajers prisutne su u Evropi već 30 godina.

Osnovna delatnost kompanije jeste razvoj, proizvodnja i prodaja kvalitetnih guma visokih performansi.

Raznoliki proizvodni program obuhvata zimske i letnje gume za automobile, vozila sa pogonom na sva četiri točka i terenska vozila, kao i za komercijalna i teretna vozila.

Oglasili se i Japanci

Japanska kompanija Tojo tajers oglasila se saopštenjem na svom sajtu povodom informacije o gradnji fabrike u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju, u planu je osnivanje podružnice u Republici Srbiji i gradnja novog pogona za proizvodnju guma u ​Inđiji.

Dalje se navodi da Tojo danas isporučuje gume za evropsko i rusko tržište iz fabrika u Japanu i Maleziji a da bi od 2022. godine nova proizvodna baza u Srbiji trebalo da preuzeme ključnu ulogu u tom pogledu.

Tojo će početi izgradnju fabrike u Srbiji u maju 2020. godine, pokrenuće proizvodnju guma u januaru 2022. godine, sa kapacitetom od pet miliona guma godišnje do leta 2023. godine.

"IoT (Internet stvari) biće u potpunosti instaliran u ovoj fabrici, koja će funkcionisati kao sofisticirana pametna fabrika", dodaje se i navodi da "Republika Srbija ispunjava sve zahteve za Tojo tajers".

"Izvanredni resursi visokokvalifikovane radne snage sa relativno niskim platama, integracija automobilske industrije kroz tekuća ulaganja stranih kompanija i rastući odnos sa Japanom. Dakle, veoma atraktivno poslovno okruženje u Evropi", saopštavaju iz te kompanije.

Bonus video

Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina

 

Komentari (3)

Milan

30.07.2019 17:02

Sada ocekujem lavinu napada opozicije kako je to navodno veoma stetna tehnologija, te da ce zagaditi prirodnu sredinu i masu drugih gluposti.

Mladen

30.07.2019 21:12

Ogromna investicija stiže u našu zemlju.

MMS Car

03.08.2019 19:46

Svetski brend.... buduci radnici mogu da se nadaju dobroj zaradi.