Fabrika, radnici
Shutterstock
Fabrika, radnici

Shutterstock

Fabrika, radnici, Foto: Shutterstock

Sve je izvesnije da japanska kompanija "Nidek", proizvođač električnih motora, dolazi u Srbiju.  U petak je potpisan Memorandum o ulaganju, a vrlo brzo očekuju se i naredni ključni koraci.

"Uskoro očekujemo posetu prvog čoveka kompanije i potpisivanje ugovora o ulaganju".

Dolazak ovog giganta u Novi Sad najavljivan je kao "revolucija u reindustrijalizaciji", a kompanija bi, prema ranijim najavama, trebalo da uloži oko 1,9 milijardi dolara u izgradnju fabrike!

O dolasku Nideka u Srbiju pisali su nedavno japanski mediji. Tako je početkom novembra, tokijski poslovni dnevnik Nikei, naveo da će ta kompanija uložiti 200 milijardi jena (1,9 milijardi dolara) u izgradnju fabrike motora za električna vozila.

Mesec dana kasnije, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da je "izvesno da u Novi Sad stiže još jedno strano ulaganje, japanska kompanija Nidek koja proizvodi elektro motore za različite potrebe".

"Novi Sad je u konkurenciji sa još dva evropska grada za koje je zainteresovan Nidek", rekao je Vučević u decembru prošle godine, navodeći da bi konačna odluka trebalo da bude doneta početkom ove godine.

Vučević je tada rekao i da u Nideku razmišljaju o kupovini 25 hektara zemljišta u industrijskog zoni Sever 4 u Novom Sadu.

Prema ranijim najavama, pogon u Srbiji navodno bi postao jedan od najvećih proizvodnih centara japanske kompanije u Evropi, koji bi dostigao godišnju proizvodnju između 200.000 i 300.000 jedinica do 2023. godine.

Predsednik japanske kompanije Jun Seki je u septembru bio u poseti Srbiji kada je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovarao o mogućem ulaganju.

Od 2017. godine kompanija ima 296 ispostava koje se nalaze, sem u Japanu, i širom Azije, Evrope i Amerike.

PROČITAJTE JOŠ: