Nemačka
Twitter printscreen
Nemačka

Twitter printscreen

Nemačka, Foto: Twitter printscreen

Jedna od njih je i Nemačka, koja važi za vodeću ekonomiju na zapadnoj hemisferi. Naime, objavljeni su zvanični podaci prema kojima je evidentno da je prezaduženost Nemačke nadmašila istorijski nivo. Borba sa pandemijom, kao i samo zatvaranje države, policijski čas i nepravovremeno reagovanje na pandemiju samo su neki od razloga koji su doveli do ovakve situacije.

Da ovakvo stanje nije u Srbiji govore zvanični statistički podaci o kojima je već govorio i ministar finansija Siniša Mali u više navrata.

On je rekao da se Srbija spremala kao da će kriza svakog trenutka nastupiti, gradila svoju ekonomiju, vodila računa o svakom dinaru, te da zato nije slučajno što nismo doživeli najcrnji scenario, poput mnogih zemalja, usled pandemije virusa korona.

„Kada je najveća ekonomska kriza, mi pokazujemo rezultate, a to ne govori ni predsednik Aleksandar Vučić, ne govori ni Siniša Mali, već govori Evropska komisija (EK), govori Međunarodni monetarni fond (MMF). Naši rezultati su takvi da ćemo mi imati najmanji pad u Evropi 2020, odnosno najveći rast BDP-a naredne dve godine“, rekao je Mali gostujući na televiziji Hepi.

Ministar je podsetio da smo u najveću krizu sa kojom se svet suočio ušli sa niskim javnim dugom, viškom u kasi i visokim stopama rasta zbog čega je država bila u mogućnosti, da po prvi put pomogne građanima i privredi.

„Upravo to je uticalo da imamo najbolji rezultat po pitanju privrednog rasta u Evropi. Ali, ništa nije slučajno, jer setite se reformi, onoga što je predsednik Vučić uradio dok je još bio predsednik Vlade 2014. godine, kada je naša zemlja krenula u teške reforme,odnosno kada smo bili prinuđeni na smanjenje penzija i plata, kada je donet novi Zakon o radu. To su nam ostavili oni iz prethodne vlasti, jer posle njih nije bilo novca ni za penzije, ni za plate, ni za razvoj, tada nismo imali kreditni rejting“, naveo je on.

Pročitajte još: