Lovac, njiva, puška, divlja svinja
Rina
Lovac, njiva, puška, divlja svinja

Rina

Lovac, njiva, puška, divlja svinja, Foto: Rina

Parcele se nalaze u 13 lokalnih samouprava u Srbiji, a poljoprivrednicima će biti ponuđene kada se provere svi imovinsko-pravni odnosi. One se nalaze na teritoriji: Valjeva, Lajkovca, Mionice, Uba, Osečine, Ljiga, Gornjeg Milanovca, Ivanjice, Čačka, Lučana, Iriga, Vršca i Niša, kaže Branko Lakić, direktor Uprave za poljoprivredno zemljište.

- Cilj ovakvog postupka je da nađemo model da se to državno zemljište stavi u funkciju. Jedan deo bi svakako mogao da se stavi u funkciju poljoprivredne proizvodnje, ali još uvek nije sigurno koliko - rekao je Lakić i dodao da bi parcele, koje nisu pogodne za proizvodnju, mogle da budu pošumljene.

Prema podacima iz avgusta 2020, u poslednje tri godine 5.255 hektara zaparložene zemlje dato je poljoprivrednicima na korišćenje bez naknade u periodu do pet godina.

- Zemljište je ograničen resurs i svaka ozbiljna država teži da ga što bolje iskoristi, pa će tako i Srbija - ističe Branko Lakić.

Oni koji preuzmu zemlju na korišćenje imaju obavezu da je, pre svega, u određenom periodu raščiste. Posle toga mogu da dobiju i produženje ugovora, na dodatnih 20 godina, ali pod uslovom da investiraju u podizanje višegodišnjih zasada voća i vinove loze, ako su površine veće od deset hektara. Ako su manje, mogu da se koriste za bilo koji vid poljoprivredne proizvodnje.

- Nula dinara je početna cena na javnoj licitaciji, a drugi privilegovan uslov je to što može svako gazdinstvo da se javi, bez obzira na to gde je registrovano i koliko godina je aktivno - rekao je Lakić i dodao da država na ovaj način želi da podstakne intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju s velikim prinosima i upotrebom savremenih tehnologija.

Gotovo 1000 hektara napušteno

Zemljište

RINA

Zemljište, Foto: RINA

Ministarstvo poljoprivrede nedavno je saopštilo da je terenskom proverom napuštenog zemljišta u državnom vlasništvu identifikovano 546 napuštenih parcela ukupne površine 948 hektara. Kada se ovim hektarima pridodaju i na stotine zaparloženih oranica u drugim krajevima Srbije, dolazi se do ogromnih površina koje se ne obrađuju.

Pročitajte još: