Grafikon Indeks rasta pada
Shutterstock
Grafikon Indeks rasta pada

Shutterstock

Grafikon Indeks rasta pada, Foto: Shutterstock

Međugodišnji porast i ukupne inudustrijske proizvodnje i proizvodnje prerađivačke industrije u januaru 2021. godine manji je od decembarskog ali je trend ponovo prešao u rastući smer, ocenjuje se u danas objavljenom izveštaju Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Promet u trgovini na malo u januaru je ponovo porastao posle zastoja u novembru i decembru.

Inflacije, u suštini, i dalje nema - međugodišnji porast potrošačkih cena je u januara nastavio da se smanjuje a mesečni porast je manji od prosečnog mesečnog januarskog porasta tokom proteklih deset godina, konstatuju MAT.

Januarska ukupna industrijska proizvodnja međugodišnje povećana za 2,5 procenata
U januaru je ukupna industrijska proizvodnja međugodišnje povećana za 2,5 procenata, a glavni činilac je proizvodnja elektroprivrede koja je imala međugodišnji porast od 11,7 posto.

Za 0,2 procenta povećana je proizvodnja rudarstva, a za 0,1 posto prerađivačke industrije.

- Posle pada u novembru i porasta u decembru za 5,1 procenata desezonirani indeks ukupne industrijske proizvodnje povećan je i u januaru za 1,5 procenata, tako da je i trend u tom mesecu dobio pozitivan priraštaj od 0,4 posto - navodi MAT.

Međugodišnje poredeći u januaru 2021. godine povećane su proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošsnju i energije za 11,7 i 10,1 procenata, a proizvodnja kapitalih proizvoda smanjena je za 9,9 procenata.

U januaru procenat međugodišnjeg porasta prerađivačke industrije bio je 0,1 što je i rezultat zabeležen tokom cele 2020. godine, navodi MAT.

- U suštini dinamika proizvodnje prerađivačke industrije je bolja od onoga što pokazuje skromni međugodišnji porast u januaru - zaključak je MAT.

Pročitajte još: