Nafta
Shutterstock
Nafta

Shutterstock

Nafta, Foto: Shutterstock

Druga najveća svetska ekonomija, Kina, znatno je usporila proizvodnju pa je smanjena potražnja za naftom, a očekuje se da će doći i do znatnih globalnih gubitaka u avio-industriji, turizmu, trgovinskoj razmeni i sve bi to dodatno moglo uticati na pad cena barela.

Zato je u sredu, kao alarmantno, ocenjeno srozavanja cene barela VTI takozvane "lake američke nafte" na ispod 50 dolara, dok se nafta tipa "brent" (koja se uzima za reper prilikom određivanja malopropdajnih cena u Srbiji) zaustavila na 53,98 dolara za barel.

U januaru ove godine barel "brenta" dostizao je 68,91, a VTI 63,03 dolara.

- Čini se da bi kriza izazvana virusom korona mogla da udari jače nego što je iko očekivao - kaže se u saopštenju koje je IEA, Međunarodna energetska agencija, dala posle sastanka u Londonu. - Niko sa sigurnošću ne zna koliki će biti pad potražnje i da li se sa smanjenjem proizvodnje cena može relativno lako stabilizovati.

Kako trenutno stvari stoje, najviše su pogođeni oni najveći proizvođači, pre svega SAD koje su postale najveći proizvođač zahvaljujući proizvodnji iz škriljaca, koja je znatno skuplja od dobijanja nafte iz bušotina. Na gubitku su i Rusi koji su posebno osetljivi zbog velike zavisnosti budžeta od izvoza nafte.

Uznemirene su, naravno, i sve članice OPEK.

- Efekat virusa korona je "kuća u plamenu" i tu se ne postavlja pitanje da li ćete da sačuvate baštu ili kuću i da li ćete zvati vatrogasce - rekao je ministar energetike Saudijske Arabije, najveće članice OPEK, princ Abdulaziz bin Salman, koji je potrvdio da "članice imaju dosta ideja i da su u stalnom kontaktu".

Iako ministar nije precizirao koje su to ideje, jasno je da se razmišlja o većem smanjenju dnevne proizvodnje, ali da se traži i kooperativnost Rusije.

JEFTINIJE I U SRBIJI

Cene naftnih derivata u Srbiji poslednjih nekoliko nedelja takođe idu naniže.

- Cena "brenta", koji je za nas važan, na svetskim berzama je na klackalici. Ide čas gore čas dole i ne zna se sa sigurnošću u kom će smeru cena narednih dana i meseci ići - kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije. - Radimo nedeljne izveštaje, pa ćemo sa sigurnošću moći da kažemo za koliko je gorivo kod nas pojeftinilo. Najniža cena litre benzina, koju sam video, jeste 147,9, a dizela 158,40.