Banka
Shutterstock
Banka

Shutterstock

Banka, Foto: Shutterstock

Predsednik Aleksandar Vučić naveo je večeras da je sa guvernerkom NBS Jorgovankom Tabaković razgovarao o dodatnom moratorijumu na kredite pod određenim uslovima, kako za pojedince, tako i za preduzeća, bar za još dva meseca.

U prvom setu mera privreda je dobila mogućnost moratorijuma na kredite tokom tri meseca. Mogućnost stopiranja rata iskoristilo je više od 92 odsto preduzeća.

Prethodni moratorijum je trajao 90 dana, a banke i lizing kuće su obaveštenja o ponudi bile dužne da objave na svojim internet stranicama u roku od tri dana od stupanja na snagu odluke, dok je dužnik imao rok od deset dana od dana objavljivanja da tu ponudu odbije, a ako to nije učinio – smatra se da je ponuda prihvaćena tog desetog dana.

Nakon prestanka moratorijuma, klijent nastavlja redovno da izmiruje svoje obaveze, prema predviđenom planu, a period otplate faktički se produžava za tri meseca, dok se kamata obračunata tokom moratorijuma pripisuje dugu i ravnomerno raspoređuje na broj preostalih rata.

Podsećamo, Narodna banka Srbije je 17. marta ove godine usvojila odluke kojima se propisuje zastoj u otplati obaveza dužnika.

Moratorijum je propisan za sve dužnike koji su to želeli (fizička lica, poljoprivrednike i preduzetnike i privredna društva), a podrazumevao je zastoj u otplati obaveza po svim osnovama - bilo kredita ili kartica.

Klijenti koji su prihvatili moratorijum svoju pozajmicu će otplaćivati tri meseca duže, a mesečna rata će im i za nekoliko evra biti uvećana.

Razlog tome je što će im ukupan iznos koji vraćaju biti uvećan za redovnu tromesečnu kamatu koju banke obračunavaju i tokom zastoja u otplati i koju će nakon isteka moratorijuma pripisati ukupnom dugu. Ova tromesečna kamata biće ravnomerno podeljena na broj preostalih rata.

Praktuično na stambeni kredit čija je rata 300 evra, mesečni trošak će biti veći za 3,75 evra.

Pročitajte još: