Štednja Kasica prasica
Shutterstock
Novac Pare Štednja
Vratićemo čarape u upotrebu, Foto: Shutterstock

I pojedinim bankama poslednjih mesec dana ozbiljno se pripremaju da ukinu kamate na štednju, a u bankarskim krugovima čak se pominje i mogućnost uvođenja takozvane negativne stope. To bi značilo da će banke štedišama za novac naplaćivati „ležarinu“, kao u Švajcarskoj ili u Nemačkoj, gde je negativna stopa 0,1 odsto, piše "Blic".

U jednoj stranoj banci u Srbiji klijentu su objasnili i da bi njegov štedni račun mogao da bude tretiran kao otvoren, poput tekućeg, za koji plaća održavanje.

Pad štednje u dinarima i pored visokih kamata

- Novca imamo toliko da ne znamo šta ćemo sa njim. Problem je to što je sve manje načina da zaradimo. Danas malo ko traži veliki kredit. Imamo i dosta građana koji kasne u otplati kredita. U takvoj situaciji isplata kamate na štednju samo je nepotreban trošak - kažu u jednoj banci.

Komentari (5)

dragansever

19.09.2015 22:19

Nista onda, gradjani ce povuci svoje pare pa ce banke biti na gubitku! Kakve budale! Nego, koje to banke u Svajcarskoj i Nemackoj naplacuju stednju!???!! Gde ste to nasli?? To mora da su dve - tri manje privatne sa posebnim stednim ulozima ili sl.

swissmade

20.09.2015 03:05

@dragansever - U svajcarskoj kamata za novac koji se stedi je o,o1 porcenat, ali takodje moras da prijavis sav novac na stednoj knjizici prilikom popunjavanja pbrasca za porez, mozes da ne prijavis sumu do 90hilj,ali ako te pronadju ,moraces da dokazes odakle ti toliko novac, i tak u krug, mi njih oni nas ,pa kom obojci kom opanci......poz

Hogar

19.09.2015 23:37

Sasvim normalno , sto bi placali novac ako im ne treba ... Mada bi mogli da probaju da ga plasiraju u privredu , ali problem je sto privreda slabo vraca novac u odnosu na gradjane koji su opet prezaduzeni . Vrzino kolo .

Dragan

20.09.2015 10:49

Baš su nas nasekirali hahahah. Uvek postoji čarapa slamarica i slično.

bravo za bankare

20.09.2015 13:58

superiška, sad će narod i ono malo crkavice da drži pod slamaricom, a to će biti meka za lopurde, bravo.