Dinari, novac, pare
Shutterstock
Dinari, novac, pare

Shutterstock

Dinari, novac, pare, Foto: Shutterstock

Dejvid Bah autor „Bogati parovi završavaju bogati“, napravio je grafikon kojim je prikazao koliko bi novca trebalo da izdvojite svakog dana kako biste u 65. godini bili milioner. Da biste ostvarili taj cilj, ključ uspeha je da počnete sa štednjom što pre.

Vreme štednje je veoma važno, na osnovnu dnevne uštede možete da izračunate kolika će tačno vaša ušteda biti na mesečnom i godišnjem nivou.

Koliko ćete uštedeti za mesec ili godinu dana zavisi od toga koliko imate godina i koliki su vaši prihodi.

Uzećemo za primer da vaša štednja počne sa 20 godina. Danas svi mogu da izdvoje 200 dinara, koje bi potrošili a da ni ne znaju kada su ih tačno izvadili iz novčanika, ni šta su tačno kupili za taj novac. To mogu da budu na primer cigarete – umesto da kupite paklicu, stavite na stranu 200 dinara. Uzimajući u obzir iznos od 200 dinara, ukoliko biste svakodnevno štedeli, nakon godinu dana vaša ušteda će iznositi oko 73.000 dinara. Naravno da vaša svakodnevna štednja, može biti i veći iznos ukoliko vaš budžet to dozvoljava. Čak i ovim tempom sa samo 200 dinara, sa 65 godina ćete sigurno biti milioner.

Gledajući nekoliko decenija unapred , ono „malo“ što ste danas uštedeli, za nekoliko godina će imati mnogo veću vrednost.

Komentari (1)

ban si

15.02.2020 22:59

Kad treba da zivim punim plucima treba da štedim, kad budemo imali 65i kusur godina da kupimo stap i lekove.