meso
Foto Rajko Ristić
meso

Foto Rajko Ristić

meso, Foto: Foto Rajko Ristić

Kako je rečeno, u cilju stabilizacije proizvodnje mesa, tržišta cena, kao i zaštite domaće proizvodnje, u Ministarstvu poljoprivrede je održan niz sastanaka sa relevantnim predstavnicima udruženja odgajivača svinja - Udruženjem odgajivača svinja Srbije, Agrarnom komorom poljoprivrednih proizvođača Srbije, Saborom proizvođača agroprivrede Srbije i Asocijacijom stočara Srema i Mačve.

- Jedan od zaključaka sastanka je bio i predlog da Republička direkcija za robne rezerve preuzme 15.000 tovnih svinja od odgajivača koji imaju ugovornu obavezu sa direkcijom kako bi se smanjili viškovi na tržištu i time pomoglo odgajivačima svinja. Realizacija ovog predloga je u toku - rečeno je u Ministarstvu, prenosi Radio televizija Vojvodine.

Podsetimo, poslednjih nekoliko dana u Srbiji je najavljivano da cena mesa za predstojeće praznike nikada nije bila niža.

Ferenc Major, doktor agroekonomije i predsednik Udruženja odgajivača svinja u Bačkoj Topoli, naveo je da se cena kilograma žive vage prasića kreće između 120 i 130 dinara.

Cena svinjskog mesa pala je širom Evrope još u junu prošle godine. Korona kriza odrazila se i na ovo tržište, a posebno na zarazu radnika u najvećim nemačkim i holandskim klanicama, usled čega je i najveći kupac Kina prekinula da uvozi meso iz ovih zemalja.

Ono što potrošačima preostaje jeste da sačekaju narednih dana i vide da li će doći do promene cena mesa zbog poskupljenja cene žive vage.