Siniša Mali
Tanjug
Siniša Mali

Tanjug

Siniša Mali, Foto: Tanjug

Ministar Mali je tom prilikom istakao da Republika Srbija želi da iskoristi sva pozitivna iskustva kako bi se boravak turistima u našoj zemlji učinio što prijatnijim, zbog čega je veoma važno i pojednostavljivanje procesa povraćaja PDV.

Pročitajte još:

„Ovaj program bi trebalo da zaživi od 1. januara 2020. godine. Naš je cilj da turistima olakšamo kupovinu, a s druge strane i povraćaj PDV da bismo ih motivisali da više troše. Time dodatno podstičemo i našu ekonomiju dalje da raste, a samim tim, povećavaće se i zaposlenost u našoj zemlji“, rekao je Mali.

Ministar navodi da je veliki posao pred nama, pre svega realizacija svih tehničkih pitanja da bi sistem počeo da radi.

Preporučujemo i ovo:

„Reč je o sistemu koji je najmoderniji, najsofisticiraniji, potpuno digitalizovan, bez korišćenja mnogo papira. To će se postići dobrom povezanošću Poreske uprave, Uprave carina i maloprodajnih objekata koji se uključuju u ovaj sistem da bi se povraćaj PDV maksimalno ubrzao. Inače, na digitalizaciji insistira i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, čime se čini još jedan veliki iskorak napred“, rekao je Mali.

Siniša Mali je izrazio zadovoljstvo što je potpisivanje Memoranduma održano na dan kada počinje Sajam turizma, te iskoristio priliku da ukaže na rast broja turista u našoj zemlji i na činjenicu da Srbija svake godine postaje sve atraktivnija turistička destinacija.

„Rekordne rezultate smo ostvarili po pitanju prihoda od turizma, kao i kada je reč o broju turista u 2018. godini. Srbiju je posetilo više od 3,4 miliona turista, što je porast od 11 odsto u odnosu na isti period 2017. godine. Takođe, tokom prošle godine ostvareno je više od 9,3 miliona noćenja, što je porast od 12 odsto u odnosu na 2017. godinu. Milijardu i po dolara je u prošloj godini bio prihod od turizma. To su impresivne cifre o kojima smo mogli samo da sanjamo pre samo par godina. Taj trend želimo da nastavimo, želimo dvocifrene stope rasta, rast broja turista u našoj zemlji. Upravo sistem za povraćaj PDV treba da ih podstakne da dođu u većem broju, da potroše više, a s druge strane i da imamo veću privrednu aktivnost“, istakao je Mali.

Potpredsednica za nova tržišta u kompaniji „Global Blue“ Birgita Falk navela je da je Srbija već pokazala svoje potencijale, kao centar za kupovinu na Balkanu.

„Potrošači koji posećuju vašu zemlju iz susednih zemalja, uz sve veći broj dobrih potrošača koji dolaze u Srbiju iz Kine, Rusije, Amerike, daju nam nagoveštaj onoga što je potencijalno veliko maloprodajno tržište ove zemlje. To znači da moramo zauzeti proaktivan stav time što ćemo se pripremiti da toplom dobrodošlicom dočekamo ove putnike, koji su velikoj meri vični i digitalnom svetu, te ćemo sadašnji nivo povraćaja PDV u Srbiji podići na digitalni nivo“, istakla je Falk.

Potpisivanju Memoranduma u Vladi Republike Srbije prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu finansija Slavica Savičić i v.d. pomoćnika ministra u Sektoru za fiskalni sistem Dragan Demirović, kao i specijalni savetnik u kabinetu predsednika Vlade RS Maja Bojović.