Siniša Mali
Foto: Printskrin TV RTS
Siniša Mali

Foto: Printskrin TV RTS

Siniša Mali, Foto: Foto: Printskrin TV RTS

- Mi ćemo, kao što znate, imati isplatu tri puta po 50% minimalne zarade za sva mikro, mala, srednja i velika preduzeća u Republici Srbiji. To je za 1,5 zaposlenih i jedan pun minimalac za sektor koji smatramo da je najugroženiji, dakle turizam, ugostiteljstvo, rent a car agencije, turistički vodiči... Već 1. marta kreću prijave za tu pomoć. Jednostavan je formular na sajtu poreske uprave. Da ne zaboravim i pomoć autoprevoznicima 600 evra po autobusu, hotelijerima u gradu isto. Svaki punoletni građann Republike Srbije dobiće dva puta po 30 evra u maju i novembru ove godine, naši penzioneri dobiće u septembru dodatnih 50 evra od države - rekao je ministar.

Podsetimo, svi punoletni građani imaju pravo na po 60 evra. Isplata će ići u dve rate, prva u maju 2021. a druga u novembru. Penzioneri će dobiti dodatnih 50 evra, dakle ukupno 110 evra.

Ukoliko građani nemaju već otvoren račun u nekoj banci, izabraće banku preko koje žele da im bude isplaćen novac i time se automatski prijaviti za pomoć.

Na taj način će im biti otvoren jednokratni namenski račun, bez ikakvih troškova. Nakon podizanja novca, namenski račun će biti ugašen.

Takođe treba da označe polje kojim potvrđuju saglasnost za obradu ličnih podataka.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je na RTS da je zadovoljan brojem od 120 miliona fiskalnih računa koje su građani poslali u kviz "Uzmi račun i pobedi" i ponovo istakao važnost borbe protiv sive ekonomije.

- Sada je skoro 12 miliona koverata, to je 120 miliona fiskalnih računa. Svaki fiskalni račun za nas znači novac koji ulažemo u izgradnju puteva, škola, bolnica, vrtića. Mi tim novcem finansiramo život, tj. nabavku vakcina, medicinske opreme, lekova. Svaki put kada ne uzmemo fiskalni račun, korist ima samo onaj poslodavac koji to uzme sebi u džep. Hvala svim građanima Srbije, svest o borbi protiv sive ekonomije je više nego razvijena u našoj zemlji - rekao je ministar Siniša Mali.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Siniša Mali, MBA, CFA, CAIA (@mali_sinisa)

Ministar je rekao da je prošle godine, uprkos pandemiji virusa korona i krizi u svetu, naplata poreza na dodatnu vrednost u Srbiji je veća za 5 odsto nego 2019. godine.

Za taj uspeh zaslužne su mere Vlade Srbije i građani Srbije koji se bore protiv sive ekonomije, smatra ministar.

On je rekao i da je prošle godine usvojen i novi zakon o fiskalizaciji i novi zakon o javnim nabavkama. 

- Uveli smo i kontakt centar na nivou republike. Verovali ili ne, 14.000 predstavki o sivoj ekonomiji smo imali prošle godine i 98% tih predstavki je rešeno - rekao je ministar.

Ministar Mali je rekao da će Srbija do juna meseca izaći ponovo sa trogodišnjim planom borbe protiv sive ekonomije na pravi način.

- Radićemo i dalje na svesti građana o borbi protiv sive ekonomije - izjavio je ministar.

Pročitajte još: