Siniša Mali
Printscreen/Happy
Siniša Mali

Printscreen/Happy

Siniša Mali, Foto: Printscreen/Happy

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali gostovao je na RTV Pink i govorio o budžetu za 2021. godinu, koji će se naći na sednici Vlade Republike Srbije.

- Siniša Mali uputio je saučešće svim građanima povodom smrti patrijarha Irineja.

- Srbija ostvaruje najbolje ekonomske rezultate u Evropi. Svi zaposleni u zdravstvu danas dobijaju po 10.000 dinara. Izdvojili smo i novac za trajno povećanje zarada od 10 odsto, kao zahvalnost za sve što rade. Danas ćemo na sednici Vlade imati samo jednu tačku, a to je usvajanje budžeta za 2021. godinu. Ne kasnimo nigde, rekao je Mali.

- Budžet je usmeren na razvoj, autoputeve, mostove itd. 274 milijarde dinara za kapitalne projekte. Povećanje budžeta je 35 odsto. To je osnova za rast BDP. Svaki dinar koji uštedimo ide u investicije. Ići ćemo na podizanje životnog standarda.

- I pored ekonomske krize imaćemo najmanji pad BDP, a najbolji rezultat ćemo imati i 2021. i u 2022. Izborili smo se sa kovidom kada je ekonomija u pitanju. Srbija je krenula u reforme 2014. godine, kada je premijer bio Vučić. Uspeli smo da vratimo deo dugova, a imali smo i suficit u budžetu. Bili smo spremni za krizu, kaže Siniša Mali.

- Poreska uprava radi svoj posao, očekujem da svi koji zarađuju plaćaju porez. Hoćemo da podignemo svest građana da uzimaju fiskalni račun, jer iz tog fonda finansiramo mnoge stvari. Da nemamo prihoda, ne bismo mogli da spasemo privredu i rekonstruišemo bolnice. Svaki put se podigne nivo svesti kada je u toku nagradna igra Uzmi račun. Nisamo očekivali ovoliko prijavljenih za projekat "Moja prva plata". Najteže je naći prvi posao, kaže ministar Mali. Velika je verovatnoća da će prijavljeni nakon prakse ostati kod istog poslodavca.

- Stopa nezaposlenosti nam je 7,3, na istorijskom minimumu. Dominantna smo ekonomija kada su strane investicije u pitanju, lokomotiva smo u regionu. Držimo makroekonomsku stabilnost pod kontrolom. Promenila se percepcija naše zemlje, našli smo način da reagujemo na krizu, stabilan smo partner svima. Atraktivnost naše zemlje raste, rekao je Mali.

PROČITAJTE JOŠ: