Isplata, čekanje, novac, pošta
Tanjug
Isplata, čekanje, novac, pošta

Tanjug

Isplata, čekanje, novac, pošta, Foto: Tanjug

Mere bile neophodne 

Zamenik direktora AMC Afrodite Mode Collection Afrodita Bajić navodi da je situacija zbog virusa korona veoma uticala na poslovanje njihovog preduzeća, ali uprkos tome nisu otpustili nijednog radnika, čime su stekli uslov na korišćenje mera koje su im, kako kaže, pomogle da opstanu.

"Najpre smo ispunili uslov za mere time što nismo dali otkaz nikome ni na neodređeno ni na određeno vreme, još smo i zaposlili jednog menadžera za bržu i kvalitetniju ogranizaciju. Mere nam mnogo znače, jer bez toga ne bismo opstali", rekla je Bajić za Tanjug.

Prema njenim rečima, tekstilna industrija je niskoprofitabilna, na tržištu se nose sa pravom i nelojalnom konkurencijom, a virus korona je još više otežao posao.

Prvi partizan, Užice

printskrin

Foto: printskrin

"Međutim, koliko je težak ovaj period, svesni smo da će toliko biti težak i period kada prestanu mere, kada počnemo da otplaćujemo poreze, kada krediti počnu da teku, zbog toga smo mi aplicirali i za kredit za likvidnost kod Fonda za razvoj", rekla je Bajić

Održan nivo proizvodnje

Dragana Nerandžić, zamenik direktora firme Dragon Wood, koja se bavi proizvodnjom enterijera i nameštaja, kaže da je situacija u vezi sa virusom korona uticala i na njihovo poslovanje, ali su uspeli da održe nivo proizvodnje na minimum, od 25 do 30 odsto nego u normalnim okolnostima.

"Ono što je definitivno pomoglo jesu mere koje su pre mesec dana Vlada Srbije i Privredna komora Srbije donele, jer su mere olakšale naš trenutni način rada i nadamo se da će sada polako sve krenuti na bolje", rekla je Nerandžić.

Menadžer prodaje u agenciji za nekretnine "Cvetković-Roškov" Dušanka Kovačević kaže da su posledice virusa krona uticale i na sektor nekretnina pođednako kao i na sve druge sektore.

"U našoj privredi uticao je u smislu hibernacije tržišta, jer su naše aktivnosti prekinute u skladu sa preporukama Ministarstva zdravlja i SZO, a sve uredbe koje je donela Vlada Srbije mi smo odmah primenili, što znači da agenti i kijenti nisu dolazili u kancelariju, a i naš posao je vezan za terenski rad", objasnila je Kovačević.

"Ono što je statistički podatak jeste da dve trećine preduzetnika radi i dalje zahvaljujući pomoći koju smo dobili. Naravno, kroz druge načine pomoći, kroz kredite Fonda za razvoj, apsolutno smatram da je to jedna velika stvar koja će nam pomoći da prevaziđemo ovo u čemu smo zajedno", zaključila je Kovačević.